EditieNL

Fokken met Scottish Fold kat verbieden? 'Door genetische afwijking hebben ze pijn'

14 augustus 2017 11:18 Aangepast: 13 november 2017 08:50
Een Scottish Fold-kat

De Scottish Fold-katten zien er door hun gevouwen oortjes en ronde kop leuk uit en zijn daarom populair. Maar de raskatten zitten vol met genetische fouten en kunnen hierdoor veel pijn hebben. Dierenartsen in Engeland en Nederland willen daarom een verbod op het fokken van deze katten.

Sok, de Scottish Fold van vlogger Enzo Knol, heeft maar liefst 145.000 volgers op Instagram. Knol is niet de enige beroemdheid met een Fold, zangers Ed Sheeran en Taylor Swift gingen hem al voor met hun Scottish Folds. 

 
 
 
 
 
 

@enzoknol is druk aan het werk maar Sok wilt ook aandacht --

Een bericht gedeeld door Sok (@sokdepoes) op

Sok, de Scottish Fold van vlogger Enzo Knol.

Pijnklachten

De katten zien er op de foto's erg schattig en gelukkig uit. Toch is dat vaak schijn. 

Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht: "Door een genetische afwijking in het kraakbeen heeft de kat zijn typische gevouwen oren, maar hierdoor hebben ze ook veel andere pijnklachten." 

 

Meredith is allergic to joy.

Een bericht gedeeld door Taylor Swift (@taylorswift) op

Zangeres Taylor Swift met haar Scottish Fold, Meredith.

Misvormde poten

Naast gevouwen oren hebben Scottish Folds door hun genetische afwijking korte misvormde poten en daardoor afwijkende gewrichten en kreupelheid. De ernst van de afwijking wisselt van dier tot dier.

Daarom wil Dier & Recht net zoals de Engelse dierenartsfederatie een verbod op het fokken van deze dieren

Fantastisch karakter

Bettina van Hengel van Cattery Atropos fokt al jaren met Scottisch Fold-katten. "Wij fokken de Scottish Fold wel bewust met andere katten zoals de Britse Langhaar, hierdoor is de kans op genetische afwijkingen kleiner." 

Ze heeft bij haar Scottish Folds weinig afwijkingen gezien. "Ik vraag de baasjes die bij ons kittens kopen altijd om direct contact op te nemen bij gewrichtsklachten of andere problemen. Dat is tot op heden nog nooit gebeurd." 

De kat is volgens van Hengel ideaal om als gezinskat te houden. "De Fold is een vriendelijke rustige kat met een zeer gelijkmatig humeur."

Fokverbod

De stichting Dier en Recht vindt het kruisen van een Fold met een ander ras ook geen optie omdat er nog steeds veel risico's zijn op afwijkingen. Dierenarts Kessen: "Je fokt eigenlijk met een mismaakt dier en dat is bij wet verboden." 

Dier en Recht wil daarom dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit hier veel strenger op gaat toezien dan dat het nu doet.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore