EditieNL

Openbaar Ministerie lanceert moordspel voor jongeren: 'Los jij 'm op?'

20 maart 2017 12:18 Aangepast: 20 maart 2017 18:38

Het Openbaar Ministerie wil met de OM Moordgame jongeren leren hoe een officier van justitie te werk gaat. En dat is hard nodig. "Ze hebben vaak geen idee wat het verschil is tussen rechtbank, OM en soms zelfs een advocaat."

Het Openbaar Ministerie richt zich met het spel vooral op jongeren. "Het spel geeft een goede kijk in het werk van een officier van justitie. We zien het graag als lesmateriaal op scholen," geeft een woordvoerder van het OM aan.

Lijk op de weg

Aan het begin van het spel wordt een lijk gevonden op een autoweg. Vervolgens leidt de speler als officier van justitie het onderzoek van de politie en moet hij beslissingen nemen over sporenonderzoek en het ondervragen van getuigen. 

Thumbnail

Officier maakt moeilijke beslissingen

Het Openbaar Ministerie wil met het spel jongeren meer inzicht geven in het moeilijke werk dat een officier van justitie moet doen.  "We zijn dagelijks heel veel in het nieuws. Met het spel willen we meer begrip voor ons werk kweken. Een officier maakt namelijk heel veel moeilijke beslissingen."

Dit begrip is volgens het OM nodig omdat jongeren nu erg weinig van ons rechtssysteem weten.  "Ze hebben vaak geen idee wat het verschil is tussen rechtbank, OM en soms zelfs een advocaat."

Thumbnail

Jongeren weten zorgwekkend weinig

Telegraaf-journalist Saskia Belleman is bijna dagelijks in de rechtbank te vinden. Ze vindt het zorgwekkend dat jongeren zo weinig van ons rechtssysteem weten.

"Mijn eigen dochter zit op het VWO en krijgt wel wat lessen over ons rechtssysteem, maar daar blijft niets van hangen. Terwijl het extreem belangrijk is. Justitie is één van de drie machten in Nederland." 

Belleman is dan ook blij met de OM Moordgame. "Het is heel goed dat het OM door middel van een spel hier meer duidelijkheid over probeert te scheppen."

Klik op de afbeelding om het spel te spelen:

Thumbnail

Bekijk hier het item:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`