EditieNL

In iedereen zit een swinger

24 oktober 2014 17:00 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Vreemdgaan maar dan niet stiekem. Dat is swingen in het kort. Je zou zeggen dat het iets van de jaren zeventig is, maar er komen steeds meer swingers bij. Wie zijn ze?

Het taboe lijkt te worden doorbroken door een nieuwe tv-serie van RTL. In Nieuwe Buren is een tweetal stellen te zien die het met elkaar gaan doen. Het programma, met onder andere Katja Schuurman en Bracha van Doesburgh, wordt goed bekeken en het mist zijn effect niet: nog nooit waren er zoveel stellen die zich aanmelden om te gaan swingen, bijvoorbeeld op de website van Regioswingers. Dat blijkt uit een rondgang van Editie NL. 

Veertigers zijn er dol op 
Swingers zijn heteroseksuele stellen die als stel samen seks hebben met anderen. Niet alleen stelletjes swingen, ook vrijgezellen doen het. Precieze cijfers over het aantal swingers zijn er niet. Schattingen van het aantal swingers lopen uiteen van enkele tienduizenden tot honderdduizenden.

Volgens seksuoloog Astrid Kremers voldoet de swinger aan een aantal kenmerken:

1. Swingers zijn seksueel ondernemende mensen 
Naast het vrijen met hun partner, vrijen swingers ook met andere stellen. Vrouwen vrijen meestal met zowel mannen als vrouwen. Mannen vooral met vrouwen. Swingers houden van spanning en vinden het leuk om ook eens met een ander te vrijen. Ze houden ervan om elkaar te zien genieten.

2. Ze zijn rond de veertig

3. Praten er liever niet over
Veel swingers vinden de maatschappij conservatief. Vooral als het om seks gaat. Veel swingers praten daarom liever niet over hun swingcapaciteiten. Er heerst nog altijd een taboe op.

4. Ze houden van risico's 
Swingers houden van risico's. Tijdens swingavondjes worden vaak stimulerende middelen gebruikt. Denk aan drugs, alcohol of erectiepillen. 

In iedereen zit een swinger
Volgens Kremers zit in iedereen een swinger. "Je moet het alleen doen als je het ook echt wilt." En heel belangrijk: "Je moet ook rekening houden met risico's. Zo kun je verliefd worden waardoor je relatie in moeilijkheden komt. Ook is de kans op soa's groter." Wie slim swingt, moet volgens Kremers afspraken maken met de partner. "Stel duidelijke regels op en hou je daaraan om relatieproblemen te voorkomen."

Zij doet het:

Thumbnail

Helene Baayen (44) is een swinger. "Samen met mijn man, met wie ik nu vijf jaar samen ben, bezoeken we regelmatig swingavondjes. Ik swing al vanaf mijn 23ste. Ik hou van spanning en seksueel experimenteren. Mijn omgeving accepteert het omdat ik er vrij open over ben. Ik heb ook nooit rare of geschrokken reacties gehad."

Helene denkt dat iedereen een swinger kan zijn. "Je opvoeding en omgeving bepalen vaak of je er wel of niet aan toe geeft. Ik zie steeds meer zakenmensen en tweeverdieners in de swingerswereld." Volgens haar is het belangrijk dat je niet jaloers bent aangelegd. "En je moet natuurlijk van seks houden." 

Meer informatie:
Via deze sites kun je meer informatie vinden over swingen:

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore