EditieNL

Nep-account over 'social influencer' Nykkie heeft in een paar weken 10.000 volgers

21 maart 2017 12:33 Aangepast: 21 maart 2017 15:09
Anne had in mum van tijd duizenden volgers. Beeld © Myra Bax.

Social influencers hebben vaak duizenden volgers op social media, maar niet alles is wat het lijkt. Een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam zette een nep-account op, om te laten zien hoe makkelijk je een vertekend beeld kan schetsen op social media.

De zes studenten Media, Informatie & Communicatie merkten dat zij steeds vaker beïnvloed werden door Instagramaccounts. Ze moesten voor hun studie een online concept bedenken en kwamen op het idee om een 'social influencer'-account te beginnen.

10.000 ​followers

'Social influencers' zijn mensen die op de hipste plekken komen en daar foto’s van op Instagram zetten. Ze hebben vaak duizenden volgers op social media, die ze beïnvloeden met hun strakke foto's en hippe kleding- of levensstijl.

Wat die influencers kunnen, kunnen wij ook, dachten de studenten. En dus zetten ze het account op rond Nykkie van Zessen, een jong meisje uit Amsterdam dat op de hipste plekken komt en altijd de meest trendy kleding draagt.

Studente Anne Rieter werd het gezicht van het fictieve personage Nykkie. "Niemand had echt veel zin om zijn gezicht aan het account verbonden te hebben, maar ik vond het niet zo erg", vertelt ze aan EditieNL. "Myra Bax maakte de foto’s en ik poseerde."

Tekst gaat verder onder de foto
 

--

Een bericht gedeeld door Nykkie Van Zessen (@nykkievzessen) op

Kledingkoffers

Voor de foto's hebben de zes studenten dagen in de stad rondgelopen. "We konden Nykkie niet steeds met dezelfde outfits op de foto zetten, dus we liepen door de stad met koffers vol met kleren."

Zo deden ze alsof Nykkie op een bepaalde plek was, terwijl ze de foto al weken eerder hadden gemaakt. "Dat doen echte online influencers ook, vertelden ze ons", zegt Anne.

Tekst gaat verder onder de foto
 

Thanks to @ijsboutique for my last icecream of 2016--✨

Een bericht gedeeld door Nykkie Van Zessen (@nykkievzessen) op

Vertekend beeld

Het doel van het project was om te laten zien dat het vrij makkelijk is om online influencer te worden. "Ik, en ook veel andere meisjes laten zich vaak beïnvloeden door zulke accounts, en dat is ook eigenlijk wat we wilden laten zien."

"De online influencers die wij spraken, vertelden dat zij best vaak een foto uploaden van een paar dagen geleden, terwijl ze dan gewoon in bed lagen. Zo lijkt het alsof die meisjes het leukste leven van de wereld hebben."

Tekst gaat verder onder de foto
 

When I saw I had over 30.000 views this week ✨ #grateful

Een bericht gedeeld door Nykkie Van Zessen (@nykkievzessen) op

Niet mee door

Hoeveel invloed 'Nykkie' had, bleek wel toen het account in mum van tijd 10.000 volgers had. Toch gaat Anne niet door met het account. "We hebben van zoveel mensen de vraag gekregen waarom we ermee stoppen. We hebben veel volgers, maar het leven van een online influencer is niks voor mij."

De studenten hebben een documentaire gemaakt over het project. Met Now You Know hopen zij dat mensen de schijnwereld van social media beter begrijpen.

Eerdere nep-accounts

De studenten van de HvA zijn niet de eersten die een nep-account hebben gemaakt. Zo heeft de Nederlandse Zilla van der Born voor haar eindexamenproject gedaan alsof zij vijf weken in Azië zat. Daarmee hield ze haar ouders en vrienden volledig voor de gek.

En ook de Franse Louse Delage hield haar volgers voor de gek. Door in elke Instagram-post stiekem alcohol af te beelden, wilde zij aandacht vragen voor alcoholverslaving onder jongeren.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore