Ga naar de inhoud
EditieNL

Aldi, Lidl en Spar duurste supermarkten

Beeld © ANP

Wie had dat gedacht: bij Spar, Lidl en Aldi ben je het meeste geld kwijt voor een mandje vol boodschappen. Maar welke supermarkt is dan de goedkoopste? Editie NL nam de proef op de som.

Iedere supermarkt lijkt zich in hun reclamefilmpjes de goedkoopste te noemen. De ene zegt je meer te geven, de ander let het best op de kleintjes, terwijl de volgende je de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs belooft. Maar wie moet je dan nog geloven als consument?

Uit een poll die we vanmiddag op onze website plaatsten, blijkt dat 45 procent van onze bezoekers denkt dat Lidl de goedkoopst supermarkt is. 16 procent noemt Aldi de voordeligste en 11 procent kiest voor Jumbo. 

ZIE OOK: Nu in de supermarkt: insecten om te eten

Hoog tijd om de proef op de som te nemen. Verslaggever Steef van Stiphout ging vandaag winkelen bij de 13 grootste supermarktketens van ons land, met hulp van supermarktdeskundige ​Gerard Rutte. Overal deed hij dezelfde boodschappen, waarbij hij niet lette op A-merken of huismerken. Hij kocht overal simpelweg het goedkoopste product dat de supermarkten op dat gebied aanbieden. 

Boodschappenlijstje:  

- muesli
- koffiepads
- duopasta
- allesreiniger
- appelmoes
- snelkookrijst
- olijfolie extra vierge
- patat frites
- margarine 
- Japanse mix
- diepvriesspinazie 

De uitslag
Een dagje shoppen leverde 13 volle boodschappentassen op, waar 13 verschillende prijskaartjes aan hingen.

Aanvulling
In dit bericht kwamen we aanvankelijk tot de conclusie dat Plus in onze test als goedkoopste supermarkt uit de bus rolt. Dat is onterecht: een nadere berekening leert dat Hoogvliet, die op de tweede plaats was geëindigd, uiteindelijk toch de goedkoopste is. Van één product bleek een goedkopere variant beschikbaar.

De ranglijst ziet er als volgt uit, van goedkoop naar duur: 

Supermarkt Prijs voor Steefs boodschappen
Hoogvliet € 11,17
Plus € 11,79
Dekamarkt € 12,41
Albert Heijn € 12,46
Dirk € 12,50
Jumbo € 12,50
C1000 € 12,66
Emté € 12,72
Deen € 13,00
Coop € 13,67
Aldi € 16,50
Lidl € 17,36
Spar € 23,35

Hoogvliet komt dus als goedkoopste uit de bus, gevolgd door Plus en Dekamarkt.

ZIE OOK: Blauwe vinkjes op WhatsApp, help!

Naar aanleiding van de uitslag hebben we alle supermarkten om een reactie gevraagd. De binnengekomen reacties lees je hier: 

Reacties supermarkten

Hoogvliet:  "Wij doen er alles aan onze slogan ‘Bewezen de goedkoopste’ waar te maken, zowel met onze A-merken, huismerken en budgetmerken en met deze uitslag is dit weer eens bewezen. Prijs en kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel, daarnaast hebben we wekelijks ook nog eens meer dan 80 aanbiedingen. Wij zijn dan ook heel blij met dit resultaat!"

Dirk en Dekamarkt: "We herkennen de conclusies uit de prijsmeting niet helemaal. De prijzen van Dirk zijn namelijk per definitie lager of gelijk aan de prijzen van Dekamarkt. Als we het lijstje van Dirk optellen komen we op 12,41 euro. Wel is het fijn om te zien dat beide formules tot de allergoedkoopste van Nederland behoren."

Albert Heijn: "We zijn blij dat hiermee bevestigd wordt dat Albert Heijn tot de goedkoopste supermarkten van Nederland behoort. We blijven onverminderd doorwerken aan onze missie om het alledaagse betaalbaar en het bijzondere bereikbaar te maken."

Jumbo: "Jumbo kent de details van het onderzoek niet maar herkent zich niet in de gepresenteerde resultaten. Het prijsverschil in dit onderzoek is wellicht veroorzaakt doordat er appels met peren zijn vergeleken of doordat de boodschappen zijn gedaan in verschillende vestigingsplaatsen. Jumbo is de goedkoopste supermarkt in elke vestigingsplaats. Daarom houden wij de prijzen van alle winkelketens goed in de gaten en passen we onze prijzen daarop aan. Ook de prijzen van lokale winkels veranderen regelmatig en variëren per plaats. Door ook lokaal de winkels in de gaten te houden en de prijzen daarop lokaal aan te passen, kunnen we garanderen dat we de goedkoopste in elke vestigingsplaats zijn en blijven."

Coop: "De informatie is te summier om het goed te kunnen beoordelen, maar uitgaande van de toegestuurde lijst met de negen budgetmerken, herkennen we ons niet in de uitslag. Met ons budgetmerk volgen we namelijk de markt. Wat we ons kunnen voorstellen is dat bij het onderzoek niet in alle gevallen ons budgetmerk is aangekocht."

Aldi: "Aldi herkent zich zeker niet in de gepresenteerde resultaten. We zijn niet op de hoogte van de precieze uitvoering van het onderzoek. De vraag rijst of er wel een goede vergelijking gemaakt is. Zo heeft Aldi altijd standaard iets grotere verpakkingen, waardoor er niet zomaar alleen naar prijs gekeken kan worden. Ook is de factor kwaliteit niet meegenomen. Voor Aldi de belangrijkste factor. We betwijfelen dan ook de betrouwbaarheid van het onderzoek. Andere consumentenonderzoeken tonen aan dat Aldi veelvuldig de goedkoopste en kwalitatief de beste is."

Lidl: "Deze vergelijking is lastig te beoordelen. Lidl verkoopt geen budget merken enkel Lidl eigen merken. En hiervoor geldt altijd de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs. Dit is de belofte die wij dagelijks aan onze klanten doen. Uiteindelijk kun je geen appels met peren vergelijken. Goed voorbeeld hiervan is de Vara Kassa die de huismerken test heeft uitgevoerd."

Spar: "De uitkomst is ons niet onbekend, maar de vergelijking gaat niet op. SPAR is een kleinschalige, gezellige, vriendelijke buurtwinkel. De andere winkels zijn grote supermarkten. Kleine buurtwinkels hebben naar verhouding hogere kosten. Een winkel om de hoek voor dagelijkse boodschappen en diensten is lekker makkelijk en zal iets meer moeten kosten.

Volgens de Spar waren er goedkopere alternatieven aanwezig. Zij komen daarmee uit op een totaalprijs van 18,35.  Editie NL heeft die goedkopere alternatieven niet  in de winkel aangetroffen"

Bron: Editie NL