EditieNL

Moe? Auto maakt bestuurder wakker

14 november 2014 13:08 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

In slaap dommelen achter het stuur wordt straks onmogelijk, want in steeds meer auto’s gaan dan letterlijk de alarmbellen rinkelen.

Eerder waren het de duurdere auto's als Mercedes en Volvo die een vorm van vermoeidheidsdetectie aanboden. Maar ook merken uit de middenklasse zoals Skoda, Nissan en Seat zijn steeds vaker uitgerust met software die je wakker piepen als het erop lijkt dat je in slaap gaat vallen.

En dat is nodig ook, want de cijfers liegen er niet om:

  • Een kwart van de automobilisten is in het afgelopen jaar minstens één keer zo moe geweest dat ze moeite hadden om de ogen open te houden.
  • Vier procent is zelfs wel eens in slaap is gevallen achter het stuur.

Neem een kop koffie!
Goede ontwikkeling dus, maar hoe weet een auto dat je moe bent? "De software registreert hoe je het eerste kwartier rijdt", zegt voorlichter Ralf Dennissen van Volkswagen. "Ook al stap je gaar in de auto, door de overgang van niet rijden naar rijden ben je nog alert."

Na dat kwartier houdt de software afwijkend rijgedrag in de gaten. "Bepaalde bewegingen verraden een vertraging in je reflexen", zegt Dennissen. "Als je bijvoorbeeld op een rechte weg rijdt ben je constant onbewust bezig de auto recht te houden. Bij vermoeidheid gaan die correcties minder snel." En dan krijg je het te horen van de software. Een niet te negeren pieptoon schudt je wakker en in het display verschijnt de dringende suggestie een kop koffie te gaan nuttigen.

Standaard
Om auto's uit te rusten met vermoeidheidsdetectie is elektrische stuurbekrachtiging en de software zelf nodig. Niet heel ingewikkeld. Daarom wordt het ook voor een steeds groter publiek beschikbaar. Een positieve ontwikkeling, vindt autojournalist Carlo Brantsen. "Het is een goed systeem dat niet meer alleen weggelegd is voor de topklasse. Het komt de verkeersveiligheid zeker ten goede."

Prikkel jezelf
Maar wat als je nog niet over zo’n systeem beschikt? Slaapexpert Gerard Kerkhof adviseert om vooral dat dipje in de namiddag te voorkomen. "Als je 'm voelt komen voordat je in de auto stapt, drink dan een of twee koppen koffie."

Verder zijn externe prikkels volgens de slaapexpert essentieel om alert achter het stuur te blijven:

  • Neem een andere route dan altijd die saaie zelfde weg.
  • Zet de airco aan of de ramen open voor frisse lucht.
  • Zet de praatradio aan. Dat werkt beter dan muziek. Muziek heeft namelijk een soort meedeinend effect waar je slaperig van wordt. Het activeert je hersenen niet. Bij praatradio moet je een gesprek volgen en kun je zelf een beetje mee discussiëren.

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore