EditieNL

Een kaartje sturen met Pasen? 'Ik vind het kleffe onzin'

23 maart 2017 11:44 Aangepast: 23 maart 2017 18:39
Een paar paaskaartjes Beeld © Editie NL

Je kunt geen winkel meer binnenlopen of je wordt overladen met paasspullen. Chocolade paashazen, kuikentjes, eieren en tegenwoordig ook de paaskaarten. In Nederland wordt Pasen vieren met een kaartje namelijk steeds populairder.

Marlies van Es van Hallmark ziet dat wij Nederlanders al helemaal de lentekriebels hebben. "De mensen hebben er ook echt zin in", vertelt ze. "We verkopen al jaren paaskaarten, maar de vraag wordt steeds groter. Ieder jaar wordt ons assortiment groter en verkopen we ook meer. Daarnaast worden er online vaak dingen bij de kaarten gekocht, zoals paasartikelen en chocolade."

De geschiedenis

Volgens cultuurtheoloog Frank Bosman zijn deze kaartjes in het leven geroepen door bedrijven. "Kaarten sturen heeft nooit bij christelijke feestdagen gehoord, ook de kerstkaarten niet", vertelt Bosman. "Toen eind 19e eeuw het postsysteem beschikbaar werd voor iedereen, liep de handel niet lekker. Daarom bedacht men de kerstkaart, zodat mensen gebruik gingen maken van de dienst."

"En alle dingen die we nu associëren met Pasen, zoals de kuikentjes en eieren, komen van het Germaanse lentefeest. Christenen hebben daar het verhaal van Christus die opstaat uit het graf aan gekoppeld. Dus paaskaarten hebben echt niks te maken met het christelijke feest."

Bosman hoopt dan ook dat het sturen van deze kaartjes geen traditie gaat worden in Nederland. "De paaskaart is pure commercie. Kleffe onzin. Het past beter bij commerciële feestdagen."

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore