EditieNL

Gelukkig nieuwjaar! Zoenen of niet?

02 januari 2015 07:30 Aangepast: 02 januari 2020 10:05
Beeld © EPA

Vandaag gaan veel mensen voor het eerst in 2015 aan het werk. Grote vraag: hoe wens je je collega's fatsoenlijk een gelukkig nieuwjaar? Met een vrolijke kreet of een handdruk? Of meteen maar all-out lebberen?

Het is voor veel mensen een jaarlijks terugkerend probleem. Wat zijn de regels als je iemand een gelukkig nieuwjaar wenst? Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, maar formeel mag je iemand een goed nieuwjaar zoenen tot 6 januari, zei etiquettedeskundige Gonnie Klein Rouweler al eerder tegen RTL Nieuws. "Het is niet gebruikelijk om je collega's te zoenen", denkt Klein Rouweler. Maar het is ook geen probleem als dat wel gangbaar is op het werk.

Lichaamstaal

Maar wat nou als je twijfelt? "Je kunt het zien aan de lichaamstaal of iemand je wil zoenen en hoe vaak", zegt lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk. In de jaren 80 was het volgens hem een trend om iedereen te zoenen. "Dat was een tijdje uit, maar het komt nu weer een beetje terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goede voornemens? Pas op deze valkuilen!

Intiem

Bovendien geldt: hoe minder je zoent, hoe intiemer het wordt. "Je partner en kind geef je ook maar één kus. Drie keer zoenen is een soort formeel ritueel geworden waarmee je afstand creëert. Vergelijkbaar: mannen kloppen elkaar op de schouder zodat het minder beladen lijkt", zegt Van Marwijk.

Oké, dus niet heel januari jan en alleman gaan aflebberen, drie keer zoenen om het een beetje beschaafd te houden, en let een beetje op hoe iemand zijn hoofd draait om per ongeluk gesmak op de mond te voorkomen. Maar wat als je gewoon echt helemaal niet wil zoenen? Als je die vettige oom of die hijgerige secretaresse liever op afstand houdt?

Dan moet je gewoon nee kunnen zeggen, zegt Klein Rouweler. "Je kunt vriendelijk blijven, maar wel je grenzen aangeven en je hoofd wegdraaien. Je blijft altijd baas over je eigen lijf. Als je het niet wilt, dan moet men dat respecteren", aldus de etiquettedeskundige.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo groot is de kans dat je met oudjaar de Staatsloterij wint

Tips

Van Marwijk geeft als tip om zelf het initiatief te nemen. "Je strekt je hand uit als je aan komt lopen, zodat het duidelijk is dat je een hand geeft." Zorg dat er een tafel tussen staat als iemand niet gevoelig blijkt voor de uitgestrekte hand en alsnog wil zoenen. Nog beter is volgens hem om van tevoren met iemand af te spreken hoe je elkaar nieuwjaar wenst, zodat anderen jullie voorbeeld volgen.

Nog wat tips om met nieuwjaar de hardleerse klefkezen te ontwijken: bij binnenkomst heel hard 'Gelukkig Nieuwjaar!' roepen, zodat je in één keer iedereen in de ruimte hebt gehad. Dan kun je nog een koortslip of verkoudheid veinzen. En als je geen zin hebt in geklef op het werk: gewoon lekker vrij nemen, tot 6 januari.

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore