EditieNL

Allah-haha: 'Fabeltje dat moslims geen humor hebben'

08 januari 2015 15:15 Aangepast: 09 januari 2015 23:40
Archieffoto Beeld © ANP

De gruwelijke aanslag bij Charlie Hebdo werd gepleegd vanwege de spotprenten die het blad publiceerde. Je zou kunnen denken dat er in de islamitische cultuur geen plaats is voor humor. Maar is dat ook echt zo?

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en de bedreigingen van cartoonist Kurt Westergaard laten zien dat er onder moslimextremisten niet gelachen kon worden om spotprenten, maar het is onzin om te denken dat moslims geen humor hebben, zegt cabaretier en moslim Farbod Moghaddam

ZIE OOK: 'Ik ben mijn vrienden kwijt en dat maakt me erg boos'

"Iedereen die heel gepassioneerd is in zijn leven kan niet tegen kritiek, of je nou moslim, jood of VVD-stemmer bent", zegt Moghaddam. "Er zijn dingen die zo heilig zijn dat je niet tegen grapjes kunt, maar humor zit in ieder mens."

"Ik heb een vriend waarmee ik de hardste grappen kan maken. Maar er zijn gewoon facetten van zijn leven die hij zo belangrijk vindt, dat hij daarover niet tegen grappen kan."

Een ander voorbeeld: Azhar Usman maakt grappen over de angst van Amerikanen voor moslims.

Arabist Dafne van Baarle beaamt dat humor en satire wel bij de islamitische cultuur horen. "Maar het speelt niet zo'n grote rol. Religie is een erg moeilijk gebied. Niet in alle landen kunnen er grappen over gemaakt worden. En zéker niet zo direct als in Nederland."

ZIE OOK: Indrukwekkende stilte in Parijs

Ze geeft het voorbeeld van een Saoedisch komiek die grapt over vrouwen die auto rijden. "Daar zit dan natuurlijk ook een religieuze reden achter. En er is een Algerijnse cartoon waarbij iemand oproept tot gebed met de tekst 'Allah is een beetje groot'. Het verschilt dus per land welke grappen gemaakt kunnen worden."

Moghaddam spreekt zich nadrukkelijk uit voor de vrijheid van meningsuiting. "Ik besluit zelf door wie ik me beledigd voel, dat kan ik niet aan anderen voorleggen. Er zijn te veel mensen om rekening mee te houden."

 

EditieNL
`