Ga naar de inhoud
EditieNL

Neusspray-junkie? Je bent niet de enige

Beeld © Thinkstock

Actrice Kaley Cuoco van The Big Bang Theory heeft opgebiecht dat ze jaren verslaafd was aan neusspray. Maar zij is niet de enige: in Nederland is neussprayverslaving 'een verborgen probleem', zeggen experts.

Tijdens een interview in de talkshow van Ellen DeGeneres vertelde Kaley Cuoco over haar neussprayverslaving. Inmiddels is ze van de verslaving af, maar ze moest wel een operatie ondergaan om haar neusholtes te laten herstellen. 

Ook in ons land is het een verborgen verslaving, zegt KNO-arts Markus Oei. "Tienduizenden, zo niet honderdduizenden Nederlanders sprayen elke dag hun neus vol."

ZIE OOK: 'Afkicken van neusspray lukt me niet'

"Otrivin, of beter gezegd de werkzame stof xylometazoline, werkt als een trein", zegt de arts. "Je neus gaat openstaan, maar na een week of twee gaat het neusslijmvlies het middel tegenwerken. Het slijmvlies gaat dikker worden. En dus heb je het middel steeds weer nodig om te kunnen ademen en kom je in een vicieuze cirkel."

En daar ligt het gevaar. "Op de langere termijn kan neusspray ernstige schade veroorzaken. Het slijmvlies kan onherstelbaar kapotgaan."

Voor mensen die elke dag neusspray nodig hebben, heeft de KNO-arts één advies: stoppen! Maar dat is in het geval van een verslaving makkelijker gezegd dan gedaan. "Ik vertel mijn patiënten altijd dat ze twee opties hebben: je kunt er ineens mee stoppen, of het langzaam afbouwen. Maar het wordt sowieso een vervelende periode."

ZIE OOK: 'Adembenemend wonder' in de lucht van Utrecht

Bekijk hier het item terug:

Bron: Editie NL