EditieNL

Ziekenhuizen onder vuur om snoepautomaten

27 januari 2015 16:25 Aangepast: 28 januari 2015 11:57
Archieffoto snoepautomaat Beeld © ANP

Ziekenhuizen liggen onder vuur vanwege hun snoepautomaten. Gezondheidsdeskundigen vinden dat ongezonde snacks niet passen in een omgeving waar gezondheid centraal staat, maar ziekenhuizen verdienen er flink geld mee.

Uit een enquête van Editie NL onder de Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat 82 procent van de ziekenhuizen snoepautomaten heeft staan, met een grotendeels ongezond aanbod. Het Voedingscentrum noemt die snoepautomaten vol Snickers, Marsen en Twixen 'ongepast'. 

Geen beleid
Voor school- en sportkantines zijn inmiddels richtlijnen voor een gezond voedingsaanbod. Voor ziekenhuizen zijn die er nog niet. Dat is raar, vinden de gezondheidsdeskundingen. Overgewicht is een belangrijk thema, des te vreemder dat juist ziekenhuizen blijven volharden in een overwegend ongezond aanbod, stellen zij.

Ziekenhuizen verdienen veel geld met de automaten. De winstmarges op chips, chocoladerepen, drop en cola zijn hoog. Een ziekenhuis verdient duizenden tot tienduizenden euro's per jaar op het snoep. In een ziekenhuis staan zelfs 14 snoepapparaten.

Automaten-regen
Uit de enquête van Editie NL blijkt dat 82 procent van de ziekenhuizen snoepautomaten heeft staan. In 67 procent van de ziekenhuizen is geen beleid voor wat er in de automaten wordt aangeboden. Dat aanbod is daarom veelal ongezond.

(On)gezonde snack
Veel ziekenhuizen (60 procent) bieden wel producten die aan de norm voor een gezonde snack van het Voedingscentrum voldoen, maar in driekwart van de ziekenhuizen die gezonde snacks aanbieden, is dat aanbod zeer gering (minder dan 30 procent).

Hoogleraar Gezondheidszorg Ivan Wolffers is helder: "Ik vraag me heel vaak af wat die snoepautomaten in ziekenhuizen doen. Een ziekenhuis heeft toch een voorbeeldfunctie en dat ongezonde aanbod in automaten past daar niet bij."

ZIE OOK: Bekijk hier hoeveel snoepautomaten er in jouw ziekenhuis staan

'Volstrekt ongepast'
Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, noemt de automaten volstrekt ongepast: "Een ziekenhuis is een plek waar mensen komen om beter te worden en dan is het erg ongepast als mensen geconfronteerd worden met een ongezond snoep- en snackaanbod. Ziekenhuizen zouden zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten zorgen dat de meerderheid van het aanbod in de automaten gezond is."

De gezondheidsdeskundingen krijgen bijval van de PvdA . De partij heeft inmiddels aangekondigd Kamervragen te gaan stellen aan minister Schippers van Volksgezondheid. Kamerlid Agnes Wolbert: "We doen veel moeite om een gezond aanbod in schoolkantines voor elkaar te krijgen. Het zou goed zijn die discussie ook over het aanbod in ziekenhuizen te houden."

Hoe zit dat in jouw ziekenhuis?
Benieuwd hoeveel snoepautomaten er in jouw ziekenhuis staan en wat de inhoud is? Kijk hier.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore