Ga naar de inhoud
EditieNL

Genderneutrale Romy staat achter nieuwe omroep NS: 'Hopelijk heeft iedereen er begrip voor'

Romy (25) Beeld © Editie NL

Na de Londense metro stapt nu ook de NS over op een sekseneutrale begroeting. 'Beste reizigers' wordt het binnenkort. Iets wat de 25-jarige Romy als een goede stap vooruit ziet. "Ze gaan met de tijd mee."

Romy voelt zich androgyne: niet mannelijk en niet vrouwelijk, maar iets er tussenin. Toch vindt Romy het geen probleem om met 'ze' of 'haar' te worden aangesproken. Twee weken geleden sprak Editie NL haar over de genderneutrale omroepen in Londen en ze hoopte dat dit ook naar Nederland zou komen. "Er wordt op veel plekken naar je geslacht gevraagd waar dit niet relevant is."

De problemen

'Beste reizigers' zal pas vanaf 10 december in de treinen te horen zijn, maar Romy voorziet nu al wat problemen. "Ik denk dat een groep deze verandering prima vindt, maar dat er ook een groep niet achter staat", zegt ze. "Niet zo zeer omdat ze tegen neutraliteit zijn, maar omdat er iets verandert waar ze geen invloed op hebben."

De afgelopen tijd zijn er veel dingen genderneutraal geworden: je hoeft geen sekse meer aan te geven op je ov-chipkaart en is de gemeente Amsterdam overgestapt op genderneutraal taalgebruik. "De huidige neutraliteit viel nooit eerder op", zegt Romy. "Het is iets waar een klein deel van de samenleving zich mee bezig houdt en dat komt nu bij de meerderheid terecht. Iets waarmee ze zich misschien totaal niet bezig houden."

 

Begrip tonen

Volgens Romy is de toon waarmee het nieuws wordt gebracht erg belangrijk. "Zodra iets wordt gepubliceerd als een verbod ontstaat er natuurlijk weerstand en het is dan moeilijk om tegenstanders mee te krijgen", vertelt ze. "Er zijn mensen die voor de veranderingen vechten en hopelijk zullen mensen daar begrip voor tonen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Bron: Editie NL