Ga naar de inhoud
EditieNL

Kak! We kunnen niet openbaar poepen

Zit je op je werk, moet je opeens poepen. Wat te doen? Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de mensen met hoge nood hun toiletbezoek in het openbaar weleens uitstelt. Verstandig is dat niet.

Sommige mensen hebben een stoelgang om jaloers op te zijn. Ze kunnen 'de grote boodschap' op ieder gewenst moment van de dag doen. Bij voorkeur thuis: op de eigen, vertrouwde pot. 

Maar lang niet iedereen is gezegend met deze 'gave' en voelt de drang op een ongewenst moment opkomen. Tijdens een drukke dag op het werk, in een kantoor vol collega's. Wat te doen? 

Poepmoment
De makkelijkste weg is die rechtstreeks richting het dichtstbijzijnde toilet. Maar 90 procent van de mensen ziet zoveel (donkerbruine) beren op de weg dat het poepmoment liever wordt uitgesteld, blijkt uit onderzoek van de Maag Lever en Darm Stichting. 

Vooral in een restaurant (78 procent stelt het wc-bezoek liever uit) en op vakantie (73 procent) plaatsen we onze billen liever niet op het aanwezige toilet. "De voornaamste reden daarvoor is een vieze, stinkende wc", weet Veronique de Bos van de Maag Lever en Darm stichting. "Een gebrek aan privacy is ook een belangrijke reden om ons toiletgang uit te stellen. En als we weten dat er mensen op ons wachten, gaan we liever ook niet."

Laat het lopen
Hoog tijd dat het taboe rondom poepen wordt doorbroken, vindt de Stichting. Het advies: als je voelt dat je moet: ga! Want: ophouden is ongezond.

De Bos: "Door het toiletbezoek uit te stellen, blijft de ontlasting langer dan noodzakelijk in je darmen. Het gevolg is dat de ontlasting hard en droog wordt en er verstoppingen ontstaan. Als we op de wc zitten, moet er harder geperst worden waardoor weer aambeien en scheurtjes in de darmen kunnen ontstaan." 

Poep-feiten:

  • 60 procent vindt het moeilijk om te praten over poep en darmklachten. 
  • 70 procent geeft aan altijd achterom te kijken na een toiletbezoek. 
  • Waar we op letten tijdens een toiletbezoek? Op de kleur en de structuur van de poep.
  • 85 procent van de mensen geeft aan regelmatig last te hebben van darmklachten. Winderigheid is de meest voorkomende klacht.
  • De meeste mensen gebruiken als aanduiding voor de grote boodschap het woord 'poepen' of 'ontlasting'.  Ook 'naar de wc gaan' wordt veel gebruikt. 
  • 90 procent stelt regelmatig zijn toiletbezoek uit. 
  • Voornaamste reden om het toiletbezoek uit te stellen: een vieze/stinkende wc.

Gezellig toilet
Een van de minst populaire plekken om te poepen is de trein. Marian Loth van de TU Delft snapt dat wel: de toiletten zijn vaak klein en vies. Zij heeft daarom een toilet ontwikkeld die wel uitnodigt om te gaan. Een gezellig toilet, noemt ze het zelf.

"Het toilet is groter en bestaat uit een apart urinoir naast een toiletpot", vertelt ze. "Daarmee hoop ik dat mannen het urinoir gaan gebruiken en vrouwen weer op de toilet durven te zitten in plaats van er boven te hangen. Ook heeft het toilet een peuteropstapje en een baby verschoontafel."  Het gezellige toilet is al in meerdere treinen te vinden. Fijne lozing!

Thumbnail