EditieNL

Killerpijn door killerheels voorgoed verleden tijd?

30 januari 2015 14:53 Aangepast: 30 januari 2015 19:03
Zo simpel is het; een stukje tape om de tenen van een Editie NL-redacteur Beeld © Editie NL

Het kost nauwelijks iets en zou pijnlijke voeten bij hakkendraagsters moeten voorkomen: een klein stukje tape. Maar werkt het ook echt? En is het wel zo goed?

De tip gaat rond op sociale media: plak de derde en vierde teen van je voet (geteld vanaf de grote teen) aan elkaar met een stukje leukoplast en je kan een hele nacht doorhalen zonder dat je een moord zou doen om die killerheels uit te kunnen trappen.

Het idee erachter is dat je met dat stukje tape de zenuw ontlast die precies tussen die twee tenen loopt en verantwoordelijk is voor de pijn aan je voeten. Het klinkt geweldig, toch dames? (En mannen van dames die altijd klagen over pijnlijke voeten?)

'Het werkt echt'
Styliste Manon Meijers zweert erbij. "Het is wel even de truc om uit te vinden waar je de pleister precies plakt: hoe hoog of laag en hoe strak je hem plakt, maar het werkt echt." Probeer het dus gewoon, zegt zij. En als het de eerste keer niet lukt, probeer het dan nog een keer.

Maar helaas. Niet iedereen is enthousiast. Podoloog Paul Fahner noemt het niet alleen onzin, hij zegt ook dat het slecht is en zelfs blijvende klachten kan veroorzaken. Volgens hem raakt de zenuw door het trucje alleen maar meer bekneld.

Gewoon vaker hakken aan?
Wat is dan de oplossing? Moeten we toch gewoon heel veel op hakken lopen om onze voeten te trainen? Nee, ook dat is geen goed idee, zegt Fahner. Door veel op hakken te lopen verkort je je achillespezen en dat kan nou juist weer klachten opleveren als je bijvoorbeeld eens een dagje op sneakers wilt lopen.

Volgens Fahner bestaat de ideale truc niet. Sommige vrouwen, zij die een holle voet hebben, zijn gewoon gemaakt om op hakken te lopen. Al die anderen, die bijvoorbeeld platvoeten hebben, of een brede voet, of juist een smalle teenbox, kunnen die geweldige hakken maar beter in de kast laten staan.

Wil je toch hakken aan en zie je het niet zitten om tape te plakken? Gebruik dan deze tips van de website Heels 'R Us:

1. Koop geen schoenen die niet echt goed passen. Ook niet als ze nog zo leuk zijn. Als ze niet passen, dan krijg je er gegarandeerd last van en ga je ze waarschijnlijk toch niet dragen.

2. Als je schoenen aan de voorkant van je voet knellen, dan kun je ze met water erin in de vriezer zetten. Hoe het werkt? Je neemt twee boterhamzakjes die voor ca. een kwart zijn gevuld met water. Die zakjes stop je in je schoenen en dan stop je je schoenen in de vriezer. Na 20 minuten zouden je schoenen beter moeten passen. Deze truc werkt volgens de site het best als je schoenen van echt leer zijn, bij nepleer moet je het mogelijk een paar keer herhalen.

3. Zitten je schoenen juist niet strak genoeg, doordat je aan de achterkant wat ruimte overhoudt of doordat ze iets te ver zijn uitgelopen, dan kun je kussentjes kopen die je achterin je schoenen stopt. Die kussentjes, die je als een sticker aan de achterkant van je schoen kunt plakken, zorgen ervoor dat je minder snel blaren krijgt.

4. Sleehakken zitten vaak beter dan stiletto's. En zachte schoenen zitten beter dan stugge schoenen. Wil je pijnlijke voeten voorkomen, let dan dus goed op welke schoenen je koopt.

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore