EditieNL

'Ouder' talent krijgt een kans in de modewereld: 'Mensen willen iemand zien die echt is'

04 april 2017 15:07 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Anneloes Slaghekke is met haar 32 jaar een 'oud' model. Beeld © Editie NL

De droom om een topmodel te worden hoeft niet alleen iets voor jonge meiden te zijn. Althans, dat vindt het Amerikaanse topmodel Tyra Banks. Voor het nieuwe seizoen van America's Next Top Model mogen namelijk vrouwen van alle leeftijden zich opgeven. Maar maken oudere modellen nog wel kans in de mode-industrie?

"Ik heb al 23 seizoenen van America's Next Topmodel gepresenteerd en elke keer krijg ik de vraag: waarom die leeftijdsgrens van 27 jaar?" zegt de 43-jarige Tyra, die sinds dit jaar weer terug is als presentatrice van het programma. "Dus weet je wat? Ik haal de eis weg. Het kan me niet schelen hoe oud je bent, zolang je maar kunt 'smizen' (lachen met je ogen, red.) en wilt leren lopen als een echt topmodel". 

'Echte' modellen

Stylist Fred van Leer werkte vijf seizoenen bij de Nederlandse versie van de modellenrace en snapt wel waarom ANTM de leeftijdsgrens schrapt. "De modellenmarkt verandert heel erg, het wordt steeds losser", vertelt hij. "Mensen willen steeds meer zien wat 'echt' is, ze willen zich identificeren met het model. Ik denk zeker dat er nu meer kansen zijn voor oudere modellen."

Dat is ook te zien op de catwalk. Zo liet het Franse merk Balmain de jonge modellen vorig jaar links liggen en koos het 'oude' mode-iconen als Naomi Campbell (45), Cindy Crawford (49) en Claudia Schiffer (45) voor de lentecollectie. En ook de Nederlandse modellen Saskia de Brauw (35) en Lara Stone (33) draaien ondanks hun leeftijd nog steeds mee in de top van de mode-industrie. 

Oude modellen

Volgens het Nederlandse topmodel Anneloes Slaghekke wordt er tegenwoordig steeds meer naar de persoonlijkheid gekeken, en minder naar leeftijd. Zelf begon Slaghekke pas op haar 26e met het opbouwen van een portfolio. "Dat klinkt niet heel oud, maar dat is toch een goede tien jaar later dan de meeste meisjes die model willen worden". 

Ondanks haar voor modebegrippen hoge leeftijd merkt Slaghekke dat sommige modesteden zich steeds meer openstellen voor oudere modellen. "Voor de echte high fashion shows in Milaan en Parijs kwam ik op mijn 26e al niet meer echt in aanmerking. Dat is toch meer voor de hele jonge meiden, maar ik heb wel veel succes gehad in New York. Daar zitten ook modellen van 40 die nog heel succesvol zijn, daar kijk ik dan echt tegenop." 

 

Weekend! Whoop whoop --‍♂️ #flashbackfriday with @lydiathann @yvettekulkensphotography @grjkamphorst

Een bericht gedeeld door Anneloes Slaghekke (@anneloesslaghekke) op

Appels en peren

Ze juicht het dan ook toe dat America's Next Topmodel nu ook oudere modellen toelaat. "Als je die grens behoudt, loop je naar mijn idee een hoop talent mis!"

Toch heeft Van Leer zijn twijfels bij de keuze van Banks. "Ik begrijp wel waarom ANTM dit doet, zij moeten ook blijven vernieuwen. Maar een meisje van 16 en een vrouw van 35 naast elkaar zetten, dat is naar mijn idee wel een beetje appels met peren vergelijken."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore