EditieNL

App je te veel gedronken?

04 februari 2015 12:21 Aangepast: 04 februari 2015 19:06
Beeld © Getty Images

Argh! Een bonkend hoofd en een droge mond. Duidelijk een kater. Maar er zijn geen gênante dingen gebeurd, toch? Totdat je op je telefoon kijkt. Een liefdesverklaring naar een ex? Een ontslagbericht naar je baas? Er zijn manieren om beschonken berichtjes te voorkomen.

Jarno Duursma is social mediadeskundige en geeft een paar tips. "Zet alle belangrijke -en dus ook risicovolle apps- in een mapje en zorg ervoor dat die niet op de eerste pagina van je smartphone staat. Op deze manier maak je het jezelf niet te makkelijk", vertelt hij.

"Ook handig is de 'drunk-button' van Gmail," zegt Duursma. "Die kan er voor zorgen dat je niet per ongeluk dronken mailtjes verstuurt. Je kan in het mailprogramma tijden instellen waarop je niet kan mailen."

Duursma geeft een extra waarschuwing voor Whatsapp. "Voor die app bestaat er geen manier om berichtjes terug te halen of te tijdelijk te blokkeren. De enige manier om een appje terug te halen is toch echt de telefoon van de ander afpakken en het berichtje zelf verwijderen. Dat heeft dus geen zin. En het ziet er niet naar uit dat Whatsapp dit binnenkort gaat veranderen." 

5 apps tegen dronken blunders

Drunk Dial NO!
Dronken gesprekken kan je makkelijk voorkomen met deze app. Je kiest de contacten van wie je het telefoonnummer tijdelijk wil verbergen en de app doet de rest. Je kan zelf instellen hoe lang de telefoonnummers van je ex, je moeder of je baas verborgen moeten blijven. Ook leuk: je kan jezelf een berichtje in de toekomst sturen. "Wordt het niet eens tijd om naar huis te gaan?" bijvoorbeeld.
Beschikbaar voor iPhone (0,99 euro)

SafeMode
Ook SafeMode zorgt er voor dat je bepaalde contacten tijdelijk niet kan bellen of mailen. Wil je toch per se met iemand uit je 'zwarte lijst' praten? Dan moet je eerst een rekensommetje oplossen om te bewijzen dat je nog nuchter bent.
Beschikbaar voor Android (0,69 euro)

Social Interlock for Facebook, Myspace, and Twitter
Niet alleen een direct berichtje kan voor gênante momenten zorgen. Ook op social media kan je dingen posten waar je de volgende dag spijt van hebt. Deze app kijkt of je nog nuchter genoeg bent om gebruik te maken van Facebook, Twitter en Myspace. De eerste keer dat je de app opstart moet je een reactie test uitvoeren. Als je later op de avond nog een keer Facebook wil checken moet je de zelfde test nog een keer uitvoeren. Als je slaagt mag je de app in, zo nee: pech. Geen Facebook meer voor jou!
Beschikbaar voor iPhone (0,99 euro)

SoberApp
Dronken berichtjes sturen is natuurlijk vervelend, maar dronken achter het stuur is pas echt een slecht idee. Deze app wil vermijden dat je met een borrel te veel achter je kiezen in de auto stapt. Je vult je gewicht en geslacht in en houdt op de app bij wat je drinkt. De app detecteert in welk land je bent en wat het toegestaan maximum promillage is. Klaar om naar huis te gaan? Met een druk op de knop laat de app zien of je zelf mag rijden. Zo nee, dan kan je een taxi bestellen via de app.
Beschikbaar voor Android (gratis)

Webroot Sobriety Test
Met deze app kan je uitzoeken hoe nuchter -of dronken-  je eigenlijk bent. Je voert een reeks testjes uit die onder andere je reactiesnelheid, motorische vaardigheden en evenwicht testen. Als je faalt voor de test kan je met deze app een noodoproep op Facebook zetten. Tenzij je Facebook geblokkeerd hebt met een van de andere apps.  
Beschikbaar voor iPhone en Android (gratis)

Bekijk hier het tv-item terug:

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore