Ga naar de inhoud
EditieNL

'Houd je bloed gezond'

Beeld © ANP

Een persoonlijk gezondheidsplan dat aan de hand van je bloedwaarden wordt samengesteld. Het kan met de Insidetracker. Volgens de bedenkers een nieuwe, unieke methode. Maar niet iedereen is overtuigd van de waarde ervan.

Bloed is de spiegel van je innerlijk, vertelt Ellen van Gijsel. Zij is directeur van Insidetracker Europa, een nieuw initiatief van bloedwaardentest.nl. "Heel veel mensen zijn geïnteresseerd in hun bloedwaarden, maar je kunt je bloed alleen laten prikken bij de huisarts als je ziek bent. En dan krijg je te horen of je bloed wel of niet goed is. Niet hoe je je bloedwaarden beter maakt."

Bloed(gezond)
Insidetracker is erop gebaseerd om je bloed gezonder te maken. Vandaag is de nieuwe methode tijdens de Gezondheidsbeurs in Utrecht geïntroduceerd. "Mensen kunnen hun bloed op één van onze 800 plekken laten prikken", vertelt Van Gijsel.

"Na het invullen van een vragenlijst waarin onder meer vragen staan over eetpatroon, geslacht en leeftijd kun je bepalen op hoeveel waarden je je bloed wilt testen. De meest gangbare test kost 99 euro. Het bloed wordt dan gecheckt op aanwezigheid van verschillende vitamines, mineralen, cholesterol en vetvoorraad."

Optimaal boodschappenlijstje
De bloeduitslagen worden vervolgens ingevoerd in een grote database. Na een week ligt de uitslag klaar. Van Gijsel: "In de uitslag staat een advies hoe iemand zijn bloedwaarden kan verbeteren. Zo kan geadviseerd worden om minder vlees te eten, meer water te drinken of minder te sporten. Eigenlijk rolt er een optimaal boodschappenlijstje uit, waardoor je je fitter voelt en meer weerstand opbouwt." 

ZIE OOK: Killerpijn voorgoed verleden tijd?

Wees voorzichtig
Viroloog Ab Osterhaus is gematigd positief over de nieuwe methode. Hij roept op voorzichtig te zijn. "Je kunt geen conclusies trekken over de gezondheid door alleen te kijken naar bloedwaarden." Hij vervolgt: "Psychische gezondheid kan bijvoorbeeld ook bloedwaardes veranderen. Je moet altijd de context van een patiënt weten, voordat er conclusies getrokken kunnen worden."

Volgens Osterhaus kan pas een gezondheidsplan worden opgesteld als metingen worden herhaald. "Een meting is altijd een momentopname. Als je op het moment van bloed prikken net een vette hap hebt gegeten, zullen je waardes heel anders zijn."

ZIE OOK: Ziekenhuizen onder vuur om snoepautomaten