EditieNL

Dementerende Maarten (33) maakt veel los in 'Voor Ik Het Vergeet'

05 april 2017 10:48 Aangepast: 05 april 2017 13:28
Maarten met Eva Beeld © Screenshot Voor Ik Het Vergeet

Het verhaal over de 33-jarige Maarten en de impact die de ziekte frontotemporale dementie heeft op zijn gezin, heeft diepe indruk gemaakt. Op Twitter was het programma trending. 'Hartverscheurend' noemden kijkers het verhaal.

De eerste aflevering van het programma 'Voor Ik Het Vergeet' waarin het gezin een half jaar lang wordt gevolgd, is gisteren door maar liefst door 1,3 miljoen mensen bekeken. In het programma van RTL4 volgt Angela Groothuizen verschillende jong dementerenden. Gisteren trapten ze af met het verhaal van Sandy (30) en Maarten.

'Je gaat dood'

Ten tijde van de opnames is het stel vijf jaar getrouwd. Samen hebben ze een 3-jarig dochtertje, Eva. Op 31-jarige leeftijd kreeg Maarten te horen dat hij aan FTD lijdt. Een zeer agressieve vorm van dementie die vooral invloed heeft op zijn gedrag en persoonlijkheid en waar hij uiteindelijk aan zal overlijden. "Ik heb deze ziekte en ik ga dood', dat was het enige wat hij bleef herhalen toen we het net hadden gehoord", vertelt Sandy. "Het idee van samen oud worden, valt in een keer weg." 

Tekst gaat verder onder de video

De aflevering van 'Voor Ik Het Vergeet'

Maarten ging zo snel achteruit dat hij op een gesloten afdeling van een woonzorgcentrum moest gaan wonen. Sandy en Eva bezoeken hem minstens drie keer per week, ook om de herinneringen voor Eva aan haar vader zoveel mogelijk levend te houden. Sandy: "Ik vind het heel moeilijk dat Eva haar vader nooit zal zien zoals ik hem ken." Maarten, die erg van zingen houdt, heeft een speciaal lied voor zijn dochtertje opgenomen zodat zij het gevoel heeft dat haar vader altijd bij haar zal zijn.

'Hij is Maarten niet meer' 

In de loop van de aflevering is te zien hoe Maarten steeds verder van het gezin afdwaalt. Op een bepaald moment herkent hij Sandy niet meer en is communicatie niet meer mogelijk. "Hij is Maarten niet meer", vertelt Sandy.

De jonge moeder heeft inmiddels een nieuwe vriend. "Ik dacht aan het begin: dit kan niet, maar ik heb geen schuldgevoel omdat ik het idee heb dat ik er nu juist veel meer voor Maarten kan zijn" 

Veel indruk

Het verhaal van Maarten en zijn gezin heeft veel indruk gemaakt. Op sociale media leven mensen enorm mee met het jonge gezin. De hashtag #voorikhetvergeet was gisteravond trending op Twitter.

 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore