EditieNL

Efteling, Apenheul, Anne Frank: hier willen kinderen naartoe

05 april 2017 12:07 Aangepast: 05 april 2017 12:18
Beeld © iStock

Het is weleens een reden voor discussie binnen het gezin: wat gaan we doen op een gezellig dagje uit? Moeders geven de voorkeur aan het museum, vaders gaan liever naar een pretpark. Wat willen kinderen eigenlijk zelf?

Waar moeders, vaders en kinderen eensgezind over zijn, is duidelijk, blijkt uit een merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy, zij deden onderzoek onder 1800 jongeren en 1600 volwassenen. Bij zowel de jongeren van 4 tot 18 jaar, als bij ouders met kinderen in deze leeftijdsgroep is de Efteling de favoriete plek om een dagje uit door te brengen. 

Afhankelijk van leeftijd

Maar niet alleen de Efteling doet het goed, ook dieren zijn populair bij ouders en kinderen. Het Dolfinarium, Apenheul en Safaripark Beekse Bergen staan in bij zowel de kinderen als bij de ouders in de top 10. 

Top 10 - jongeren:                                                   

1. Efteling                       
2. Dolfinarium
3. Apenheul
4. Safaripark Beekse Bergen
5. Slagharen
6. Het Spoorwegmuseum
​7. Duinrell
8. Anne Frank Huis
9. Artis
10. Julianatoren

​Top 10 - ouders 

1. Efteling
2. Anne Frank Huis
3. Safaripark Beekse Bergen
4. Dolfinarium
5. Apenheul
6. Rijksmuseum Amsterdam
7. Artis
8. Madurodam
9. Walibi Holland
10. Slagharen

De voorkeur lijkt wel afhankelijk te zijn van de leeftijd van de kinderen. De allerjongsten zijn over het algemeen best snel tevreden. Een attractiepark, een speeltuin of een dierentuin, het maakt ze niet zoveel uit. "Maar als je het echt goed wil doen bij de kleuters, zou je ze mee moeten nemen naar Monkey Town of Ballorig", vertelt merkadviseur Hendrik Beerda. 

'Net zo oud als Anne Frank'

Vanaf 9 jaar wordt het Anne Frank Huis populair. "Waarschijnlijk omdat zij dan ongeveer net zo oud zijn als Anne Frank toen ze in het Achterhuis zat, ze vergelijken zich op deze leeftijd met haar", vertelt Beerda. "Ook leren ze rond deze tijd over Anne Frank tijdens de geschiedenislessen." 

Zodra kinderen op de middelbare school zitten, daalt hun interesse in musea en dierentuinen flink. Vanaf 15 jaar willen jongeren het liefst met hun vrienden naar actieve dagattracties, zoals Walibi en Duinrell. Ze beginnen vanaf deze leeftijd ook zelf te bepalen waar ze heen gaan. 

Rijksmuseum en Madurodam zorgen voor gekibbel

Over een bezoek aan het Rijksmuseum en Madurodam wordt het meest gekibbeld. Ouders willen hier wel graag naartoe, kinderen liever niet. Zowel het Rijksmuseum als Madurodam komen bij kinderen niet voor in de top 10.

Dat betekent overigens niet dat kinderen er niet naartoe gaan. "Gelukkig voor deze twee oer-Hollandse bestemmingen, bepalen de ouders vooral de bestemming van een dagje uit", licht Beerda toe. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore