EditieNL

Referendum voor jonge Turkse Nederlanders belangrijk: 'Turkije staat op nummer 1'

05 april 2017 15:41 Aangepast: 05 april 2017 17:02
Stemgerechtigde Turken kunnen in Nederland stemmen voor of tegen het referendum Beeld © ANP

Vanaf vandaag kunnen Turken in Nederland stemmen voor een referendum over de Turkse grondwet. Volgens experts leeft het referendum vooral onder jonge Turkse Nederlanders, die vaak in Nederland zijn geboren.

In Nederland wonen momenteel bijna 400.000 mensen met een Turkse achtergrond. Daar zitten veel jongeren bij: bijna 185.000 zijn 30 jaar of jonger, van wie een deel vanaf vandaag mag stemmen. 

Agressiever in hun standpunten

Als een meerderheid van de Turken ja stemt, krijgt president Erdogan formeel de macht over het land. Nu is zijn functie slechts ceremonieel en wordt het land geleid door de regering van Turkije. "In de Turkse gemeenschap is dit een hectisch en turbulent onderwerp", vertelt Ömer Uyar, die zich zelf kritisch uitlaat over het beleid van Erdogan. 

Voor- en tegenstanders botsen erg met elkaar en sinds vorige maand lopen de spanningen rondom het referendum ook in Nederland enorm op. "Vooral het ja-kamp is vrij agressief in hun standpunten. Veel nee-stemmers die ik ken, zijn een stuk passiever." 

Turks-Nederlandse jongeren houden zich fanatiek bezig met het referendum. Volgens Turkoloog Armand Sag is het referendum voor sommigen belangrijker dan de Nederlandse verkiezingen. "Ik had een student die niet stemde bij de Nederlandse verkiezingen, maar wel voor het Turkse referendum. Hij wilde zelfs dat zijn ouders hem machtigden, zodat hij voor hen kon stemmen."

Utopische verhalen

Die grote betrokkenheid van Turkse jongeren bij het land waar de meesten van hen nooit hebben geleefd, heeft volgens Uyar onder andere te maken met een grote drang naar nationalisme. "Al behoren ze tot de derde of vierde generatie en gaan ze er maar een keer per jaar naartoe op vakantie, Turkije blijft gewoon op nummer 1 staan", vertelt Uyar. "De Turkse gemeenschap is heel erg geneigd om zich alleen met Turken en bijvoorbeeld Turks nieuws te omringen, waardoor dat nationalisme in stand wordt gehouden."

Bovendien worden de jongeren van jongs af aan overspoeld met mooie verhalen over het land van hun familie. "Hun ouders hebben er gewoond, maar zij niet. Ze horen alleen maar utopische verhalen over Turkije", zegt Sag. "Voor de jongeren die daadwerkelijk naar Turkije gaan, valt het vaak vies tegen." 

Reisjes en studieboeken

Een deel van de Turkse jongeren neemt de visie van hun ouders klakkeloos over, zegt Uyar. "Het andere deel kijkt zelf om zich heen en bekijkt het nieuws vanuit verschillende kanten."

Veel Turkse jongeren voelen zich volgens Sag en Uyar niet geaccepteerd en verbonden met Nederland. "Ze voelen zich buitengesloten", vertelt Sag. "Terwijl Turkije Turkse jongeren in het buitenland sinds een aantal jaar juist actief aan zich probeert te binden. Door middel van reisjes en studieboeken proberen ze hen het gevoel te geven dat ze echt onderdeel zijn van het Turkse volk."

Op verschillende plekken in Nederland kunnen tienduizenden Turkse Nederlanders vanaf vandaag tot en met zondag stemmen. Op 16 april gaan de stembussen in Turkije open.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore