EditieNL

W@chtw00rd! vergeten? Nooit meer dankzij de password-managers

10 augustus 2017 12:07 Aangepast: 13 november 2017 07:46
Beeld © iStock

Een combinatie van hoofdletters, cijfers en leestekens. Dat was volgens de Amerikaan Bill Burr de beste manier om een waterdicht wachtwoord te creëren. Nu komt hij daarop terug, want onze luiheid leidt alsnog tot gevaar voor hacken. Gelukkig is daar een oplossing voor.

Het is een ergernis van veel mensen: wanneer je een account aanmaakt moet je een wachtwoord kiezen dat bestaat uit een mix van een x aantal letters, hoofdletters en cijfers, aangevuld met een leesteken. Dit concept is veertien jaar geleden bedacht door Bill Burr, een werknemer van de Amerikaanse overheid. Zijn idee: als je je wachtwoord zo ingewikkeld mogelijk maakt, verklein je de kans op hacken.

Maar daar komt Burr nu op terug. In een interview met de Wall Street Journal zegt hij spijt te hebben van zijn idee, maar omdat alle handelingen bij het ontwerpen van zo'n wachtwoord mensen lui maakt. Ze zijn dan namelijk geneigd om datzelfde lastige wachtwoord voor al hun accounts te gebruiken.

Lui met wachtwoorden

Naar schatting hebben we per persoon gemiddeld 22 accounts met een wachtwoord. Uit onderzoek van Tweakers blijkt dat 70 procent het bijna onmogelijk vindt om voor elke internetdienst een apart wachtwoord te gebruiken. Meer dan twee derde van de Nederlanders gebruikt daarom hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten. Van de jongeren heeft zelfs 80 procent slechts 1 wachtwoord.

Daar komt nog bij dat, als we ons wachtwoord moeten veranderen, gewoon een cijfertje veranderen. Bijvoorbeeld van W3lk0m01! naar W3lk0m02!. Gevaarlijk, zegt Merijn Doggen van Bright. "Algoritmes van hackers hebben door dat veel mensen gewoon een getal erbij optellen. Dat moet je dus niet doen. Heel belangrijk dus dat je hoofdletters en speciale tekens in een nieuw wachtwoord verwerkt."

Eerste hulp bij wachtwoorden

Het advies luidt dan ook: maak voor elk account een ander wachtwoord aan, allemaal anders en zo lang mogelijk. De vraag is: hoe onthoud je al die wachtwoorden? Daar kun je gelukkig hulp bij krijgen, in de vorm van zogenoemde 'passwordmanagers'. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje:

1Password

1Password is de één van de bekendste passwordmanagerers, maar hij is niet gratis. Voor 2.99 euro per maand synchroniseert de dienst al jouw wachtwoorden tussen je apparaten, en voor twee euro extra kan je hele gezin hetzelfde doen. Ook handig: bij deze dienst kun je ook 1GB aan documenten veilig opslaan.

Lastpass

In tegenstelling tot 1Password is Lastpass gratis te gebruiken, en dat terwijl je er heel veel mee kunt. Deze dienst slaat al jouw wachtwoorden op in een cloud zodat je overal zonder zorgen kunt inloggen. Ben je toch niet zeker van de veiligheid op sites als Facebook en Google? Dan biedt Lastpass ook een app aan voor tweestapsverificatie: daarmee voer je naast je eigen wachtwoord ook een code in. 

Vaulteq

Via deze gratis (Nederlandse) app kun jij al je wachtwoorden op een veilige Nederlandse server zetten, uiteraard beveiligd met nóg een wachtwoord. Daarnaast checkt Vaulteq jouw wachtwoorden op veiligheid als je een nieuwe aanmaakt, en kan zo nodig helpen een goede te bedenken.

Google Chrome

Je zou het bijna vergeten, maar ook webbrowser Google Chrome heeft een eigen password-dienst die jouw wachtwoorden beheert, waardoor je op elke computer automatisch ingelogd kan worden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om jouw activiteiten binnen de browser ook op andere manieren te beveiligen. Nadeel is dat deze diensten wel alleen voor Chrome werken, daarbuiten moet je een andere app gebruiken.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

`