EditieNL

Superfood-nieuwe stijl: de oer-Hollandse aardappel

18 februari 2015 10:08 Aangepast: 18 februari 2015 18:52
Beeld © Thinkstock

Quinoa en gojibessen: lang waren ze niet aan te slepen, maar de tijd van de superfoods lijkt voorbij. What's next? Eh, wat dacht je van de aardappel?

Power to the Pieper. Zo heet de campagne die de doodgewone aardappel gaat promoten. Veel mensen denken dat de aardappel een onvervalste dikmaker is, maar volgens Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan Wageningen University, klopt er niet veel van dat imago.

ZIE OOK: Linda de Mol: Rot op met je chiazaad

Thumbnail

"Voor eens en voor altijd: van de aardappel word je niet dik", zegt Kok. "Dat is een volkswijsheid waar geen enkele wetenschappelijke grond voor is. Aardappelen bevatten minder calorieën dan bijvoorbeeld pasta. In 100 gram aardappelen zitten 75 kcal (kilocalorieën), in 100 gram pasta ongeveer 125."

Maar hoe zit het dan met de voedingsstoffen in de klassieke pieper? Nou, daar sta je nog behoorlijk van te kijken. Frans Kok: "Er zitten heel veel gezonde vitaminen en mineralen in, zoals vitamine C, B-vitamines, kalium, magnesium, ijzer, koolhydraten en eiwit." Nog mooier: kook je hem in de schil, dan zitten er ook nog eens heel veel vezels in.

ZIE OOK: Elke dag feest met aardappels, groente en vlees

Claartje Schröder van het foodblog Foodness vindt het helemaal geen slecht idee om de aardappel in de schijnwerpers te zetten. Op Foodness wordt geregeld aandacht besteed aan de zoete aardappelen. Maar de hilarische video uit de campagne Power to the Pieper − het filmpje staat hieronder − vond Schröder zo leuk dat ze nu ook meer recepten wil opnemen waarin de gewone aardappel een rol speelt (zie kader).

"Mensen zijn sowieso meer gefocust op lokale producten", zegt ze. "En we hebben zo langzamerhand ook door dat de import van bijvoorbeeld quinoa uit Zuid-Amerika slecht is voor de lokale bevolking daar. Want het wordt heel duur en er blijft veel te weinig over." Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Tortilla met Opperdoezer aardappel

Thumbnail

Vandaag op Foodness een aardappelrecept ter gelegenheid van de campagne Power to the Pieper: tortilla met Opperdoezer aardappel. Ingrediënten: 

  • 6 eieren
  • 300 gram aardappelen (liefst Opperdoezers, al zijn die pas vanaf mei echt weer goed verkrijgbaar)
  • 1 theelepel oregano
  • 2 lente-uitjes

Schil de aardappels. Snijd de aardappels (ongekookt) in lekker dunne plakjes, bijvoorbeeld met een kaasschaaf of met een goed scherp mes.
 
Verhit een eetlepel olijf- of kokosolie in een koekenpan en bak de aardappelplakjes 10-15 minuten aan. Ze hoeven niet goudbruin te worden, alleen beetgaar. Bak na 3 minuten ook de lenteui mee.
 
Kluts de eieren los met de oregano en een flinke snuf zout en peper. 
 
Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in een ovenbestendige pan of ovenschotel, samen met de lenteui. Verdeel het ei-mengsel erover. Zet de pan of schotel 5-6 minuten onder een hete grill of bak het minimaal 10 minuten in een hete oven (220 graden Celsius). Als de bovenkant van de tortilla goudbruin verkleurt, is hij klaar.
 
Laat minimaal 5 minuten afkoelen en snijd in punten of kleine blokjes. Eet smakelijk!

Editie NL
`