EditieNL

BBC ontwikkelt gloednieuw lettertype dat goed leesbaar is op mobiel

10 augustus 2017 11:10 Aangepast: 13 november 2017 07:43
Beeld © iStock

De BBC lanceert binnenkort haar eigen unieke lettertype. De Engelse nieuwszender wil zo kosten besparen en haar nieuwsberichten beter leesbaar maken. Volgens de BBC zijn de bestaande letterypes ouderwets en vooral goed leesbaar op geprinte media, maar op mobiel en desktop een stuk minder.

Wist je dat voor ieder lettertype op een site licentiekosten betaald moeten worden? De BBC gebruikt allerlei verschillende bekende lettertypes en betaalt daar met zijn vele miljoenen paginabezoeken flink voor. 

Reith

Binnenkort niet meer, want dan wordt het eigen lettertype Reith uitgerold. Het lettertype is vernoemd naar Lord John Reith, de eerste voorzitter van de BBC. Reith moet uiteindelijk het enige lettertype worden dat de BBC gebruikt. Het is ontworpen om beter leesbaar te zijn op vooral de kleinere schermen van onze smartphones, schrijft de Britse omroep.

"De bestaande lettertypen die de BBC gebruikt, zijn in de vorige eeuw ontwikkeld en werken goed in print - maar ze zijn niet altijd duidelijk genoeg in kleine, digitale ruimtes", schrijft BBC's designhoofd Colin Burns op haar website. "We verwachten ook dat we een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen", voegt Burns daar aan toe.

Thumbnail

Het nieuwe lettertype wordt al gebruikt op de sportsectie van de website

Logo van BBC

Het nieuwe lettertype is al uitgerold op de sportsectie van de BBC en zal ook in de sportprogramma’s van de BBC op tv worden gebruikt. Later gaat de BBC ook de rest van zijn websites aanpassen. Ook alle bordjes in de gebouwen van de BBC zullen op termijn in Reith worden veranderd, maar alleen als die toch al vervangen moeten worden.

Het bekende blokjes-logo van de BBC, gezet in Gill Sans, blijft echter hetzelfde. Gill Sans is ontworpen door de Brit Eric Gill, die was geïnspireerd door zijn mentor Edward Johnston. Die is dan weer bekend van het gelijknamige lettertype dat op de bekende bordjes van de Londense metro.
Thumbnail

Het nieuwe lettertype van de BBC heet Reith

Bron: Bright.nl 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore