EditieNL

Kernramp? Half Nederland aan jodiumpillen

03 maart 2015 16:24 Aangepast: 03 maart 2015 22:27
Jodiumpillen Beeld © ANP

Meer Nederlanders krijgen jodiumtabletten in huis. De tabletten moeten bescherming bieden bij een kernramp.

De overheid verstrekt de tabletten aan huishoudens die in een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen. Nu hebben alleen mensen de tabletten die in een straal van 10 tot 25 kilometer van een centrale wonen.

Bij een kernramp komt radioactief jodium in de lucht. Het jodium wordt opgenomen in het lichaam en komt uiteindelijk in de schildklier terecht. Dat vergroot de kans op schildklierkanker.

Maar schone jodium, die in de pillen zit, helpt daar juist tegen. "Omdat het jodium uit het tablet dan naar de schildklier gaat, is er in de schildklier geen ruimte meer voor het vervuilde radioactieve jodium. De schildklier is dan al verzadigd", vertelt Fred Verzijlbergen, gespecialiseerd in nucleaire geneeskunde.

"Als je de tabletten meteen inneemt na een ongeluk met nucleair materiaal ben je bijna helemaal beschermd tegen het schadelijke jodium. Als het langer dan vier uur duurt, wordt de bescherming gehalveerd", legt Verzijlbergen uit. 

ZIE OOK: Belgisch leger beveiligt kerncentrale

"Het nut van de tabletten is bewezen toen de centrale in Tsjernobyl ontplofte. Er daalde ook jodiumdamp in Polen neer. Er zijn daar jodiumtabletten verspreidt. Uiteindelijk kregen in dit gebied niet meer mensen schildklierkanker dan normaal en in onbeschermde gebieden juist wel."

"Hoe jonger je bent, hoe belangrijker het is dat je bij een kernramp op tijd een jodiumtablet binnenkrijgt," zegt Verzijlbergen. "Ook voor zwangere vrouwen en pasgeborenen is dat belangrijk. Of mensen boven de 40 ook een jodiumtablet moeten krijgen, is punt van discussie. De potentiële bijwerkingen van het tablet kunnen heftiger zijn dan de gevolgen van het radioactieve jodium."

In deze gebieden krijgen mensen jodiumtabletten in huis, dat moet volgens de overheid 'op korte termijn' gaan gebeuren:

Thumbnail

 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore