Campagne Statenverkiezingen

Stem in Flevoland telt morgen het zwaarst

17 maart 2015 13:44 Aangepast: 17 maart 2015 15:17
De grote vergaderzaal van de Eerste Kamer in Den Haag (archieffoto) Beeld © ANP

Niet elke stem is bij de Provinciale Statenverkiezingen evenveel waard als het gaat om de zetelverdeling in de Eerste Kamer. Een stem uit Flevoland telt mogelijk 26 procent zwaarder dan een stem uit Friesland.

Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws in opdracht van EditieNL.

De leden van de Provinciale Staten kiezen in mei de Eerste Kamer. Omdat in de ene provincie meer mensen wonen dan in de andere, krijgen de stemmen van de Statenleden verschillende gewichten: de 'stemwaarde'. Omdat deze stemwaarde niet afhangt van het aantal kiezers, maar van het aantal inwoners, telt de stem van kiezers in de ene provincie meer mee dan die in de andere. 

ZIE OOK: Eerste Kamer: stem Flevoland telt zwaarder dan Friese stem. Waarom maakt dat uit?

Over het algemeen geldt: hoe meer kinderen, en hoe lager de opkomst, des te zwaarder telt een stem voor de Eerste Kamerverkiezingen. Het ene uiterste is Flevoland, waar relatief veel kinderen wonen en de opkomst altijd laag ligt. Friesland, waar de opkomst traditioneel juist erg hoog is, vormt het andere uiterste. Hierdoor legt een stem uit Flevoland aanmerkelijk meer gewicht in de schaal voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer.

ZIE OOK: Bekijk hier hoe zwaar jouw stem straks meetelt voor de Eerste Kamer

Voor dit jaar heeft EditieNL een verwachting berekend van de waarde van iedere stem. Deze verwachting is gebaseerd op een schatting van het aantal volwassenen per provincie en de gemiddelde opkomst van de afgelopen drie verkiezingen (2003, 2007 en 2011).

Editie NL / Frank Tieskens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore