EditieNL

'Collageen je forever young'

23 maart 2017 06:00 Aangepast: 23 maart 2017 16:38
verslaggever Annemarie Landman drinkt een smoothie collageen.

Een strakke frisse huid, zonder rimpels. Dat willen we allemaal wel. Er schijnt nu een heel simpele en effectieve oplossing voor te zijn: het drinken van collageen.

Colla-wat? Nee, het is geen broertje of zusje van de cola. Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door bindweefselcellen. Naarmate de huid ouder wordt, raakt de aanmaak van collageen uit balans waardoor de huid als een plumpudding in elkaar zakt.

Collageen wordt veel gebruikt in cosmeticaproducten, maar vanaf nu kun je het ook drinken.

Smoothie collageen graag!
'Forever Young' is de eerste smoothie met daarin een shot collageen. Bar Rein in Amsterdam heeft de smoothie op de kaart staan. Said van Rein is eigenaar van Bar Rein en groot fan van superfoods. "Het collageen-drankje vertraagt het verouderingsproces en dat zie je terug in je huid. Rimpels worden minder, je huid wordt strakker."

Hoe dat kan? "Het gaat niet direct", vertelt Said. "Het is de bedoeling dat je de smoothie drie maanden achter elkaar drinkt. Omdat je het drankje inneemt, ontstaat er van binnenuit een effect. Veel effectiever dan bijvoorbeeld crèmes, die van buitenaf werken."

Forever young
Maaike Dorsteen van de rimpelweblog Furrow.nl klokte twee maanden lang de smoothie naar binnen. "Het is moeilijk om dit twee maanden lang te drinken. Op een gegeven moment ben je er wel klaar mee." Gaat Maaike vanaf nu rimpelloos door het leven? "Was het maar waar. Ik heb wel het idee dat ik een heel klein beetje effect zie, maar dat is eigenlijk te verwaarlozen. Het zit waarschijnlijk tussen mijn oren."

Dermatoloog Loek Habbema weet wel zeker dat het tussen Maaike's oren zit: "Je jong drinken, is totale onzin. Was het maar zo makkelijk! Het is simpelweg onmogelijk om collageen tot je huid door te laten dringen. Alles wat je drinkt, komt namelijk in je darmstelsel terecht en wordt daar afgebroken."

Help!
Helpt dan niets? Habbema: "Jawel, er is een wondermiddel. Een gezonde levensstijl."

ZIE OOK: Nieuwe superfood: de oer-Hollandse aardappel 

"REACTIE COLLALIFT OP ITEM

In het item van Editie NL over drinkbaar collageen wordt verwezen naar de mening van deskundigen. Collalift kan zich niet vinden in de beweringen van de door Editie NL geraadpleegde deskundigen. Ten eerste wordt door deskundigen gesteld dat collageen niet via de darmen kan worden opgenomen. Collalift is het daar niet mee eens omdat naar haar mening uit verschillende studies is gebleken dat gehydrolyseerd collageen (mits het juiste moleculaire gewicht wordt genomen) binnen enkele uren en vrijwel voor 100% in de bloedbaan wordt opgenomen.  Dit is aangetoond bij Verisol® collageen.

In het item wordt aangegeven dat een collageendrank niet kan werken, omdat het ingenomen collageen niet in de huid terecht komt. Dit is echter ook geheel niet waar de werking van Collalift op berust. Het werkingsmechanisme berust op het stimuleren van de lichaamseigen collageenaanmaak in de huid. Door de aanwezigheid van collageenfragmenten in de bloedbaan wordt een situatie van collageenafbraak gesimuleerd (zoals ook bij bijvoorbeeld een verwonding het geval is). Het lichaam reageert hier op met de aanmaak van collageen."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore