We zouden ons vaker moeten vervelen, zeggen Britse onderzoekers. Dat klinkt een beetje gek, want verveling is toch iets negatiefs? Waarom moeten we ons dan toch meer vervelen?
Grote kans dat je je niet meer precies kunt herinneren wanneer je je voor het laatst echt hebt verveeld. De hele dag door worden we namelijk overspoeld door informatie. Sociale media, nieuwtjes, mailtjes, appjes en andere pushberichten: er komt geen einde aan. En als we even een loos moment hebben, zijn we geneigd om direct naar onze telefoons te grijpen.
Verveling stimuleert creativiteit
Maar volgens onderzoekers van de Britse Universiteiten Central Lancashire en Southampton zijn deze loze momenten juist heel goed. Verveling zou namelijk zorgen voor een hoop creativiteit.
Dat beaamt ook Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam. Een half uur tot een uur even niks doen kan volgens hem heel goed zijn. "Dan wordt een deel in je hersenen geactiveerd dat wordt weggestopt als je druk bent." Als je even rustig bent en minimaal 'cognitief wordt belast', krijgt dat creatieve hersennetwerk (het Default Mode Network) de ruimte.
Oplossingen voor problemen
"Je ziet vaak dat als je even een rondje loopt of boodschappen doet bij de Albert Heijn, je ineens op nieuwe ideeën of met oplossingen voor problemen komt." Heel goed dus om dat moment niet direct te doorbreken met ; allerlei rommel of oppervlakkige informatie', vindt Scherder.
Alhoewel vervelen misschien moeilijk lijkt in een tijd vol drukte en afleiding is het echt niet zo lastig, zegt Scherder. "Probeer gewoon een paar keer per dag even niet te tobben. Ga iets anders te doen, spring op de fiets of kijk uit het raam. Zolang het maar niet iets is wat je gedachten volledig in beslag neemt."
Bekijk hier de reportage
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.