EditieNL

Van pandakoorts naar pandakater: waarom we het nu ineens zielig vinden

13 april 2017 12:36 Aangepast: 13 april 2017 18:40
Beeld © ANP

Met veel bombarie kwamen Xing Ya en Wu Wen gisteravond aan op Schiphol. Toen de twee panda's in hun kooi aan het publiek getoond werden bekroop bij veel mensen een naar gevoel. Waarom vinden we ze nu ineens zielig?

Maandenlang keken we er met z'n allen naar uit, de komst van de twee reuzenpanda's naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Na een reis van 10 uur kwamen ze gisteren eindelijk aan op Schiphol. "Ik werd er zelf zeker niet gelukkig van toen ik de aankomst van de panda's zag gisteren", vertelt dierenfilosoof Erno Eskens

"Toen ik dat circus zag op Schiphol dacht ik wel: waar zijn we mee bezig? Het is ook wel een beetje het circus van de hypocrisie, aan de ene kant denken we allemaal 'ah wat schattig' en gaan we massaal kijken. Maar aan de andere kant weten we ook dat het eigenlijk best zielig is, maar dat wil je liever niet zien."

Geen last?

We vinden het zielig voor de panda's, maar is het wel zielig? Lijden de panda's onder al die aandacht? "Ik kan garanderen dat de panda's geen last hebben gehad van alle aandacht", legt bioloog Patrick van Veen uit.

"Er zijn andere aspecten van de reis die veel meer impact hebben gehad. Zo'n vliegreis van 10 uur, het tijdsverschil, andere geluiden die ze horen. Ik denk dat ze daar veel te veel door afgeleid waren om echt last te hebben gehad van het hele circus." Hij vergelijkt het met de mens die na een lange reis terug komt van vakantie. "Na een lange vliegreis sluit je je vaak ook een beetje af van allerlei signalen. Dan loop je ook een beetje als een zombie over het vliegveld."

Relaxed

Maar panda's kunnen niet praten, dus hoe kunnen we dan echt zien of ze niet geleden hebben? Christiaan van der Hoeven van het WNF denkt dat het wel meevalt. " We vinden wel dat het hele circus op Schiphol een beetje te ver ging, dat was niet nodig geweest. Maar ik kan wel garanderen dat de panda's er geen last van hebben gehad en er ook niks aan over zullen houden. Die zijn wel wat gewend en hun gedrag liet zien dat ze relaxed waren."

Xing Ya en Wu Wen hebben hun eerste nacht in Rhenen goed doorgebracht laat de directeur van de dierentuin weten

Bekijk de video hier:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore