Tech

Bitcoins voor dummies: vijf vragen (en antwoorden) over cryptocurrency

09 augustus 2017 14:08 Aangepast: 08 december 2017 16:23

De bitcoin is meer waard dan ooit. Het digitale betaalmiddel staat nu op een waarde van bijna 3000 euro en is nog steeds de populairste van alle cryptocurrencies. Maar wat is dit digitale betaalmiddel eigenlijk, en wat kun je ermee?

Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is een digitaal betaalmiddel. Digitaal geld is op zich niet nieuw, veel van ons geld staat immers al soort van digitaal op de bank. Cryptocurrency is een nieuwe munteenheid dan die op je normale bankpasje, een die door vraag en aanbod in waarde kan stijgen of dalen. De bekendste cryptocurrency is natuurlijk de Bitcoin, maar er zijn honderden cryptocurrencies. Er is zelfs een Nederlandse cryptomunt, genaamd 'Gulden'.

Wat kun je ermee?

In principe kun je er gewoon mee betalen, vooral op websites waar het handig is dat je anoniem kunt blijven. Zo wordt de Bitcoin bijvoorbeeld gebruikt als betaalmiddel bij een ransomware-aanval, zodat de dader waaraan het losgeld wordt betaald anoniem kan blijven. Maar de meeste mensen gebruiken cryptocurrency's als investeringsmiddel, omdat de waarde ervan de laatste jaren zo stijgt. Zo kan het aantal bitcoins waarvoor je jaren geleden een hamburger kocht, nu ineens de waarde van een peperdure auto hebben.

Hoe ruil je het om voor echt geld?

Er zijn online beurzen waar je de verschillende cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. De cryptocurrencies worden opgeslagen in een digitale portemonnee, een 'wallet', ofwel op een van de beurzen of op je eigen computer. Wanneer je een cryptocurrency wilt verkopen kun je ze inruilen voor euro's, dat vervolgens op je normale bankrekening wordt gestort.

Moet je belasting betalen over je cryptocurrencies?

Ja, cryptocurrencies wordt gezien als vermogen en daar moet je net als over 'normaal' geld belasting over betalen. Je vermogen in deze digitale munten geef je op tijdens je jaarlijkse aangifte, als 'overige bezittingen' in box 3. Als waarde houd je de waarde van jouw cryptocurrency aan op 1 januari van het jaar waarvoor je aangifte doet. De Belastingdienst bepaalt vervolgens of en hoeveel belasting je over jouw digitale munt moet betalen.

Zijn cryptocurrencies betrouwbaar?

Doordat cryptocurrencies vaak als betaalmiddel worden gebruikt door criminelen heeft het een reputatie dat het niet betrouwbaar is. Ook kunnen de bitcoinbeurzen worden gehackt, waardoor criminelen er met de waarde vandoor gingen. Maar het voordeel van deze digitale munten is dat alle betalingen ermee volledig openbaar en voor iedereen in te zien zijn; iedereen kan dus controleren wat ermee gebeurt. Dat is een groot verschil met geld op een bank, dat eigenlijk maar door een partij wordt gecontroleerd en waar transacties niet voor iedereen inzichtelijk zijn.

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van