EditieNL

Zorgen onder Nederlandse expats in Zuid-Korea: 'Trump is niet bang om grote wapens in te zetten'

14 april 2017 13:55 Aangepast: 14 april 2017 18:35
Pim Kamphuis.

Komt er oorlog tussen Noord-Korea en Amerika? De wereld wacht ongerust af of de spanningen tussen leiders Kim Jong-un en Trump uit gaat lopen op een militair conflict. Ook de Nederlanders die in buurland Zuid-Korea wonen, zijn er niet helemaal gerust op.

Bij zijn dagelijkse bezigheden merkt Pim Kamphuis (29) weinig van een dreigende escalatie van het conflict tussen Noord-Korea en Amerika. Wel kijken hij en de ongeveer 1400 Nederlandse expats in Zuid-Korea nauwlettend naar morgen, wanneer buurland Noord-Korea de Dag van de Zon viert. Op deze feestdag wordt de geboortedag van de eerste leider Kim Il-Sung gevierd, maar de huidige leider Kim Jong-un zou de dag aangrijpen om nucleaire testen te doen. En dat stuit Amerika tegen de borst.

Kernproef

"Noord-Korea zoekt problemen. Het zou fijn zijn als China ons helpt, anders lossen we het zelf op", dreigde de Amerikaanse president Trump deze week op Twitter, nadat bekend werd dat Noord-Korea zijn atoomprogramma weer had herpakt. Kenners zijn dan ook bang dat een eventuele kernproef op zaterdag zou kunnen leiden tot een militair ingrijpen in Noord-Korea. Het antwoord van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: "Als Amerika oorlog wilt, kan het dat krijgen."

Dat zorgt voor onrust bij Nederlandse expats in Zuid-Korea, die vrezen dat Noord-Korea zich dan ook tegen het Amerika gezinde Zuid-Korea zal keren. "Ik ken veel studenten en expats hier, zij maken zich wel zorgen", vertelt Pim Kamphuis (29) aan Editie NL. Hij woont en werkt sinds 2013 in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en merkt zelf weinig van een dreigend conflict, maar houdt toch goed contact met de ambassade. Die raadt expats aan hun gegevens af te geven zodat er in het geval van een escalatie hulp kan worden geboden.

Thumbnail

Pim met zijn Koreaanse vrienden in Seoul. Foto: Pim kamphuis

Trump baart zorgen

Noord- en Zuid-Korea leven al decennialang op gespannen voet met elkaar, maar sinds het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president lijkt een gewapend conflict dichterbij dan ooit. "Ik voel me niet geruster nu Trump in Amerika aan de macht is" zegt Pim. "Trump heeft al laten zien niet bang te zijn grote wapens in te zetten."

Toch is Pim niet van plan weg te gaan uit zijn geliefde Zuid-Korea. "In de afgelopen jaren loopt de spanning wel vaker hoog op rond de Dag van de Zon, maar met Trump aan het roer baart me dat wel extra zorgen. Ik probeer er niet zoveel over na te denken, ik hoop gewoon dat ik morgen wakker word en zie dat alles rustig is gebleven." 

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore