EditieNL

Kinderen op paaldansen? 'Ballet is ook sensueel'

23 april 2015 16:38 Aangepast: 24 april 2015 09:31
Deelnemers aan een wereldrecord paaldansen Beeld © ANP

Wie bij paaldansen alleen denkt aan schimmige nachtclubs en halfnaakte vrouwen heeft het mis, paaldansen is volgens velen namelijk een serieuze sport. Een sport die bovendien, tot afschuw van sommigen, wordt beoefend door jonge kinderen.

"Ieder kind hangt in speeltoestellen ondersteboven, of in de paal van een verkeersbord. Dit is niet anders! En bovendien: salsa en ballet zijn ook sensueel, dus waar trek je dan de grens?", zegt paaldanslerares Melissa O'Neil, de organisator van het NK paaldansen.

ZIE OOK: WK paaldansen: ook mannen weten de paal te vinden

"Qua kracht is paaldansen wel te vergelijken met turnen. Natuurlijk krijg ik wel eens negatieve reacties, omdat er ook kinderen meedoen. Meestal nodig ik die mensen uit om te komen kijken en dan zien ze dat het allemaal wel meevalt."

Er doen 48 deelnemers mee aan het NK paaldansen, onder wie 13 kinderen. De jongste deelnemer is 7 jaar oud. Één van hen is de 12-jarige Demi Brama. "Ik train elke dag een uur tot anderhalf uur", vertelt ze. Demi ziet het als een voorbereiding op haar carrière. "Ik wil circusartiest worden bij Cirque de Soleil."

Bekijk hier een stukje van de acrobatische kunsten van Demi:

Pedagoog Bas Levering is niet te spreken over het fenomeen. "Er is een hele lange traditie dat we kinderen in dit soort dingen betrekken. Het begon al bij de Mini-playbackshow, daarin lieten we kinderen al bewegingen nadoen zoals die van Madonna, het is gewoon heel erg seksueel getint."

"Ik vind het helemaal niks. Het gaat om volwassen seksualiteit en het lijkt mij wel zo aardig als kinderen van die leeftijd daar niet mee lastig worden gevallen. Het gaat voortdurend om bewegingen die totaal ergens anders mee geassocieerd worden."

ZIE OOK: Video: paaldansen gone wrong

Esther, de moeder van Demi, vindt het verband tussen paaldansen en seks 'belachelijk'. "Het gaat om dezelfde oefeningen als bij turnen. Wij zien het echt als een sport. Oorspronkelijk komt paaldansen uit het circus. We willen laten zien hoe leuk kinderen het vinden." 

Nederlandse dansscholen hanteren dan ook strikte regels om de associatie met erotiek te vermijden. Zo zijn hakjes en badkleding verboden. 

Is dat voldoende? Oordeel zelf. Dit zijn de paaldanskunsten van de destijds 9-jarige Olia Trifonova​:

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`