Ga naar de inhoud
EditieNL

Vers vs. vacuüm: is 'sous vide' de toekomst?

Beeld © Screenshot Editie NL

Maaltijdservices zijn heel handig: als je een keer geen tijd hebt om boodschappen te doen, leveren zij alles bij je thuis. Maar ja, dan moet je nog wel koken. Clean Meals denkt de oplossing te hebben gevonden: kant-en-klare maaltijden, 'sous vide' - ofwel in vacuüm - verpakt en gegaard. Is dat ook echt zo?

"Goede voeding is een struikelblok voor velen", zegt personal trainer Guy van der Reijden, één van de initiatiefnemers. "Vaak is er onvoldoende tijd of discipline om de juiste voeding te kopen en te koken, maar ook te weinig kennis over de juiste voeding is een probleem." Samen met Renée Vervoorn heeft hij daarom Clean Meals bedacht.

ZIE OOK: Hightech hulp: deze robot kookt voor jou

Er zijn verschillende varianten: koolhydraatrijk of juist koolhydraatarm, afhankelijk van je doel. Een belangrijk verschil met andere maaltijdservices is dat de maaltijden, omdat ze 'sous vide' (zie kader) zijn verpakt, twee weken lang kunnen worden bewaard.

'Als het goed is, dan is het ook heerlijk'
"Of ze echt 14 dagen bewaard kunnen worden, kan ik niet zeggen", reageert Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. Met 'sous vide' bereiding is verder niets mis. "Het staat erom bekend dat de voedingsstoffen langer bewaard blijven, dus op zich is dat prima."

Televisiekok Pierre Wind vindt 'sous vide' een prima methode. "Als het goed is, is het ook heerlijk." Er kleeft volgens hem wel een groot nadeel aan: "Er is een groot risico met bacteriën, alles moet echt goed verpakt zijn én op constante temperatuur worden gegaard." 

Souswat?

'Sous vide' betekent letterlijk onder vacuüm. 'Sous vide' koken is dus het koken van producten die die in vacuüm verpakt zijn. Belangrijk daarbij is dat ze op een constante lage temperatuur worden gegaard.

Het belangrijkste voordeel van 'sous vide' koken, is dat de smaak en textuur goed blijven. Veel groenten behouden hun kleur en smaak. Een kleine kanttekening daarbij zijn groene groenten: die zien er minder smakelijk uit na een 'sous vide' behandeling.

Zomaar 'sous vide' koken in je eigen pannetje gaat niet. Om 'sous vide' te verpakken, heb je allereerst een vacumeermachine nodig. Daarnaast zijn een stoomoven of warmwaterbad met thermostaat nodig om het eten in te garen. En al deze apparaten zijn niet goedkoop. 

Bron: EditieNL