EditieNL

Nederlanders een maand opgesloten voor test poliovaccin: 'Maar wat als je weg wilt?'

18 april 2017 14:44 Aangepast: 18 april 2017 18:49
In deze containers gaan de deelnemers wonen.

Je zit een maand lang in quarantaine en er wordt een nieuw vaccin op je getest, maar je krijgt er wel duizenden euro's voor. Nederlanders die hier wat voor voelen, kunnen zich nu opgeven voor een uniek experiment, dat plaatsvindt in Antwerpen.

De meeste mensen zullen bij het woord 'polio' denken aan een ziekte van vroeger, of aan reclames van ontwikkelingsorganisaties. Sinds 1957 wordt ieder kind vanaf 6 weken oud ingeënt tegen polio, ook wel kinderverlamming genoemd. De laatste uitbraak in Nederland was in 1993, vooral onder mensen die om religieuze redenen niet vaccineerden. Tegenwoordig komt de ziekte vooral voor in Nigeria, Afghanistan en Pakistan voor. Maar juist voor dat laatste zetje is er een nieuw medicijn nodig. 

Nederlanders gezocht

En dat gebeurt met militaire precisie. Op dit moment is de opbouw van het containerdorp nog in volle gang, maar over minder dan twee weken zullen er dertig mensen full time in wonen. Ze blijven 28 dagen in de containers, afgesloten van de buitenwereld. Zelfs het riool is apart aangelegd, om te voorkomen dat het virus via hun ontlasting in het grondwater komt. "Als je een ziekte bijna hebt uitgeroeid, kun je het niet riskeren dat er iets in het milieu terecht komt", legt Van Damme de extreme maatregelen uit.

Risico dat de deelnemers de ziekte krijgen is er niet volgens de onderzoekers, alleen mensen die ingeënt zijn met het eerste geïnjecteerde vaccin mogen aan het experiment meedoen. En daarom is de universiteit op zoek naar Nederlandse deelnemers, gezond en tussen de 18 en 55 jaar. "Belgen hebben als kind het orale vaccin gekregen, die komen dus niet in aanmerking. We hebben veel Nederlandse studenten aan de universiteit en de afstand is klein, dus we hopen dat Nederlanders hier iets voor voelen."

Thumbnail

Aan de inrichting van het containerdorp wordt hard gewerkt. Foto: Editie NL

Twee vaccins

Maar waarom zoveel heisa als de ziekte al bijna uitgeroeid is? "We hebben op dit moment twee vaccins die heel goed werken", vertelt onderzoeksleider Pierre van Damme van de Universiteit Antwerpen aan Editie NL. "Een vaccin dat geïnjecteerd wordt en een goedkopere orale versie die in ontwikkelingslanden wordt gebruikt. Het nadeel van dat tweede vaccin is dat er een kans van 1 op de miljoen is dat het vaccin juist polio veroorzaakt. En dat willen we voorkomen."

En dus werkte de universiteit de afgelopen jaren aan een derde vaccin, dat dat risico niet heeft. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Bill and Melinda Gates Foundation, die zich al jaren inzet tegen de ziekte. "Er zijn twee kandidaatvaccins dat we testen op twee groepen. De eerste groep van 15 personen krijgt het ene vaccin en de andere krijgt het andere, en daarna worden ze een maand gevolgd."

Geen Big Brother

Geïnteresseerden worden een maand lang vermaakt in het containerdorp, dat onder meer eigen slaapkamers en een amusementruimte heeft. Daarnaast is er een vergoeding van 8000 tot 10.000 euro voor iedereen die zich vrijwillig laat injecteren met het vaccin. "Dat is een schappelijke vergoeding, we beroven ze immers wel van hun vrijheid", vertelt Van Damme. 

De wetenschappers houden de deelnemers in de gaten, maar niet overdreven. "Nee, het is geen Big Brother", lacht Van Damme. "Het belangrijkste is dat iedereen zich op z'n gemak voelt, ze moeten toch een maand samenleven. Daarom doen we voorafgaand aan het experiment ook een mentale test, want het is niet niks om een maand niet buiten te komen."

'Echte isolatie kun je niet garanderen'

In Nederland is het gebruikelijk dat nieuwe medicijnen in de laatste fase worden getest op mensen. Meestal gebeurt dit in het ziekenhuis of in een laboratorium, zelden worden deelnemers in quarantaine geplaatst. Dat kan nodig zijn, maar kan volgens experts ook voor problemen zorgen. "Ik vraag me ook af of echte quarantaine kan", vertelt Adam Cohen, directeur van Stichting Centre for Human Drug Research in Leiden. "Wat als mensen ineens niet meer mee willen doen, ga je ze dan arresteren? Dat kan niet, dus echte isolatie kun je niet garanderen." 

Daarnaast heeft Cohen twijfels over de noodzaak van het testen op mensen die al eerder ingeënt zijn. "Waarom alleen deelnemers die een prikvaccin hebben gekregen? Ik zou het proefvaccin dat er nu ligt laten liggen totdat er ergens op de wereld een uitbraak is onder mensen die nooit gevaccineerd zijn. Dan kun je pas echt de werking testen."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`