Ga naar de inhoud
EditieNL

Heb jij een betere concentratie dan een goudvis?

Beeld © Getty

Konden we eerder nog 12 seconden onze aandacht vasthouden, nu is dat niet langer dan 8 seconden. Een goudvis heeft met 9 seconden een beter concentratievermogen. Hier zijn wat tips om die goudvis te verslaan.

Microsoft deed onder 2000 Canadezen een onderzoek naar de invloed van smartphones en tablets op ons dagelijks leven. Daaruit blijkt dat we door onze smartphones meer problemen hebben om ons op dingen te concentreren dan vroeger.

Test je concentratievermogen

Zet je stopwatch op 10 seconden. Dat is de tijd die je krijgt om het aantal F’en te tellen die je in deze tekst hieronder ziet. Het goede antwoord staat onder dit artikel.

FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS

Bron: Laser Focus, Mark Tigchelaar

Een slecht concentratievermogen is in allerlei situaties vervelend, zoals bij het lezen van een tekst, tijdens vergaderingen of tijdens het studeren. Volgens geheugentrainer Mark Tigchelaar wordt ons concentratievermogen bepaald door een aantal factoren: hoe goed let je op, hoe goed kun je focussen en goed functioneert je geheugen. Hij geeft een aantal tips om dit te verbeteren.

6 tips om je beter te concentreren dan een goudvis

1. Teken tijdens het luisteren
Als je je verveelt tijdens gesprekken, vergaderingen of colleges ga dan een beetje tekenen. Als je nutteloze tekeningtjes maakt, ben je 30 procent meer geconcentreerd. Het is een simpele activiteit die andere afleidende gedachtes blokkeert en ervoor zorgt dat je beter luistert.

2. Verhoog je leestempo
Het is een misverstand dat je door langzaam te lezen de tekst beter opneemt. Als je langzaam leest, raak je sneller afgeleid. Als je juist sneller leest, heb je minder tijd om over andere dingen te denken. Maar let op: als je veel te snel leest, mis je informatie.

3. Vergeet multi-tasken
Als je meerdere dingen tegelijk probeert te doen, wil dat niet zeggen dat je hersenen actiever zijn. Je hersenen zijn dan verdeeld over de taken die je uitvoert. Hierdoor heb je minder hersenactiviteit over voor elke taak, waardoor je sneller afgeleid bent en meer fouten maakt. Het helpt om je telefoon gewoon uit te zetten.

4. Lees met een pen
Dit is een effectieve techniek om zowel geconcentreerder als sneller te lezen. Als je tijdens het lezen onder de regels een pen meebeweegt, ben je gefocust op dat gedeelte van de tekst en zal je minder snel afgeleid worden. Dat is in het begin misschien irritant, maar na een uurtje kan het je leestempo zelfs verdubbelen.

5. Ruim je werkplek op
Alles wat op je bureau ligt wordt bewust en onbewust opgenomen door je hersenen. Hoe meer er ligt, hoe meer er gescand wordt en hoe eerder je afgeleid raakt. Met een leeg bureau kun je 12 procent meer geconcentreerd zijn. Uitzonderlijk creatieve mensen zijn trouwens wel gebaat bij een rommelig bureau en werken dan beter.

6. Lees in blokken
Als je langer dan 60 minuten leest zonder te pauzeren, daalt je tekstbegrip met maar liefst 37 procent. Daarom kun je beter na een uur lezen een korte pauze houden van 10 minuten.
 

Nog een testje voor je concentratievermogen:

Oh ja, het tellen van F’en. Er staan er 6. Had je dat in 10 seconden goed?

 

Bron: Editie NL