EditieNL

Geesten oproepen 2.0: de Charlie Charlie Challenge

27 mei 2015 19:30 Aangepast: 27 mei 2015 20:18

"Charlie Charlie, can we play?" De afgelopen dagen was #charliecharliechallenge regelmatig trending topic. Na pendelen, glaasje draaien en het ouijabord is er nu weer een nieuwe manier om een geest op te roepen.

Voor deze ‘challenge’ heb je maar weinig nodig. Op een vel papier teken je een vierkant, dat je vervolgens in vier kwarten verdeelt. Daarin schrijf je twee keer ‘ja’ en twee keer ‘nee’ in de vlakken die diagonaal tegenover elkaar staan.

Ja of nee
Vervolgens leg je in het midden van het vierkant twee potloden dwars over elkaar, zodat het bovenste potlood los rond kan draaien. Dan moet geest Charlie worden opgeroepen met de woorden: 'Charlie Charlie, can we play?' Als het lukt, begint het bovenste potlood te draaien naar ‘ja’ of ‘nee’.

Wie een beetje sceptisch is, gelooft niet zomaar in het oproepen van geesten, maar op sociale media zijn al een hoop creepy filmpjes verschenen waarbij het potlood spontaan begint te draaien of deuren beginnen te klapperen.

Onzin
Toch gelooft wetenschapsfilosoof Hans Dooremalen er helemaal niets van. “Nee joh, geesten bestaan niet”, zegt hij lachend. Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs zijn er flink wat mensen die in het bestaan van geesten en spoken geloven. Want hoe verklaar je anders zo’n bewegend potlood?

"Je ziet dat het een enorme hype is. Als je zoiets 100.000 keer doet, zit er vast een keer tussen dat er wat spectaculairs gebeurt met zo’n potlood", zegt Dooremalen. "Maar dat potlood ligt zo te balanceren, dat kan door een zuchtje wind al verplaatsen." En dan hebben we het nog niet eens gehad over het in scène zetten van filmpjes.

Charlie Charlie…
Volgens paragnost Bianca Dennemans is het wel mogelijk. "Het is bekend dat geesten met energie hun aanwezigheid kenbaar kunnen maken aan mensen", zegt ze. Samen met Editie NL-verslaggever Wilson probeert ze Charlie op te roepen. Check het filmpje om te zien wat er dan gebeurt.

`