EditieNL

We zijn eruit: Nederlanders zeggen vaker 'friet' dan 'patat'

09 augustus 2016 16:05 Aangepast: 30 juli 2017 17:30
Beeld © iStock

Is het nou friet of patat? Nederlanders zijn dol op de frituurde aardappeltjes, maar er bestaat nogal wat discussie over de juiste naam. Nu blijkt dat Nederlanders het liefst 'friet' zeggen.

Een lekkere hap patat, of een portie friet: de meningen over de juiste term voor de snack waren lange tijd nogal verdeeld. Belgen noemen de goudgebakken snack van oudsher 'friet', zij staan immers bekend om het maken van de Vlaamse frites. Nederlanders kozen altijd voor 'patat': in 2015 verkoos 55 procent van hen deze term boven de Belgische naam.

Maar het tij lijkt gekeerd. Marketingbureau Buzzcapture zocht social media, fora, nieuwssites en blogs af en constateerde dat ook Nederlanders tegenwoordig vaker 'friet' zeggen. 


Thumbnail

De plotselinge populariteit van de term 'friet'  komt volgens het bureau vooral vanwege de jaarlijks terugkerende 'Friettest'  van het AD, en door fastfoodketens die standaard 'frietjes' naast de burgers op het menu hebben. Friet zou bovendien een stuk sjieker klinken dan patat, dus ook de hippe eettentjes die als paddenstoelen uit de grond schieten, kiezen voor deze term.

En de Belgen? Die twijfelen geeneens over de juiste benaming. Maar liefst drie kwart van onze zuiderburen zegt gewoon friet. Het lijkt erop dat #teampatat kan inpakken…  

Lees meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore