Ga naar de inhoud
EditieNL

Wat is de nummer 1-hit van jouw leven?

Beeld © ANP

De Top 40 bestaat dit jaar 50 jaar en dat wordt vandaag weer gevierd. Tijd voor een terugblik. Wat waren de nummer 1-hits op belangrijke momenten in jouw leven? Wie jonger is dan 50 jaar, kan zelfs de nummer 1-hit van zijn geboortedag terugzoeken.

De verjaardag van de Top 40 wordt vandaag nog eens gevierd met de presentatie van een jubileumeditie van het Hitdossier. Het boek, 50 jaar Top 40, staat vol weetjes en feitjes over popmuziek in de afgelopen halve eeuw. Officieel was de verjaardag van de hitlijst eerder dit jaar: op 2 januari 1965 werd de eerste Nederlandse Top 40 uitgezonden door Radio Veronica.

ZIE OOK: De 10 grootste hits van de Top 40

In die 50 jaar hebben heel veel liedjes de hitlijst gehaald. "Muziek is dé manier om herinneringen op te roepen", zegt popmuziekdeskundige Guuz Hoogaerts. "Dus het is ontzettend leuk om op te zoeken wat de nummer 1 was op belangrijke dagen uit je leven."

Zijn geboortenummer is Ain't got no - I got life van Nina Simone, dat in 1969 vijf weken op nummer 1 stond:

"De hoop is natuurlijk dat jouw geboortenummer een topnummer is", zegt Hoogaerts. "Je kunt er niets meer aan doen en toch vind je dat om de een of andere reden belangrijk om te weten. Net zoals men ook graag wil weten welke bekende mensen er op die dag geboren zijn, of wat er toen in het nieuws was. Dat is gewoon jouw moment."

ZIE OOK: Tiener in één klap wereldberoemd na dit duet met Jessie J

Top 40-veteraan Erik de Zwart presenteert vandaag het boek 50 jaar Top 40. Hij vertelt bij Editie NL over een leven in popnummers. Zelf heeft hij geen geboortenummer. Hij is voor 1965 geboren. Maar er zijn veel meer momenten in je leven waarbij je een nummer 1 kunt bedenken. De dag dat je 16 jaar werd, dat je voor het eerst een jongen of een meisje zoende, dat je trouwde of een kind kreeg. 

Wil je weten wat jouw geboortenummer is? Kijk dan hier op de site van Top 40 en voer rechts je geboortedatum in. Of de datum van een andere belangrijke levensgebeurtenis. Zo vertel je jouw leven in nummer 1-hits. Ook goed om te weten: wat stond op nummer 1 negen maanden voor je geboren werd?

Bron: Editie NL