EditieNL

Dr. Game maakt chirurgen beter en sneller

16 juni 2015 14:19 Aangepast: 06 september 2015 17:08
Dr. Game wordt gespeeld door chirurgen in opleiding Beeld © Weirdbeard

In het AMC in Amsterdam spelen chirurgen in opleiding spelletjes om alertheid te verbeteren. Met Dr. Game heeft het ziekenhuis een primeur in Europa. Het blijkt nog te werken ook: de gamende artsen vinden sneller en beter oplossingen in onverwachte situaties tijdens operaties.

Jaarlijks worden 40.000 medische fouten gemaakt. Ongeveer 1950 mensen komen daardoor te overlijden. Dr. Game: surgeon trouble moet eraan bijdragen dat deze cijfers omlaag gaan. De ontwikkeling, met hulp van een team artsen, heeft jaren in beslag genomen.

De game is niet voor iedereen: alleen chirurgen weten hun weg erin te vinden. Maar het spelverloop is eenvoudig: tijdens een operatie gaan dingen fout. Pas als die zijn opgelost, kan de chirurg doorgaan in het spel.

ZIE OOK: Games en zorg: de ideale combinatie?

Dit soort spellen worden ook wel 'serious games' genoemd. Ze hebben een serieus doel, en zijn niet alleen voor entertainment bedoeld. Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie aan de Universiteit van Amsterdam en werkzaam in het AMC, hoef je niet meer te overtuigen van het nut van dit soort spellen: "Veel mensen spelen graag even een spelletje op hun telefoon, daar kun je op inzetten." 

Dr. Game is een succes, vindt Schijven. Met het spel is volgens haar aangetoond dat chirurgen beter presteren door gaming. "Het is dus logisch om games in de vorm van apps te ontwikkelen. Het is een andere manier om kennis aan te bieden. Uit recent onderzoek blijkt ook dat de opgedane kennis relevant is. Chirurgen in opleiding die Dr. Game spelen, herkennen in een testsituatie problemen tijdens een operatie sneller en lossen deze bovendien beter op dan chirurgen die op de 'ouderwetse' manier zijn opgeleid."

Hot Talent: maak je medewerkers nóg beter

Weirdbeard, de ontwikkelaar van Dr. Game, maakt voor meer specifieke beroepsgroepen spellen. Voor BelCompany ontwikkelden ze Hot Talent, een game waarmee personeel van de telefoonwinkel wensen van klanten en de verschillende types klanten goed leert herkennen. "De meeste games die we ontwikkelen, zijn voor intern gebruik en hebben als doel om werknemers te verbeteren", zegt Niels Monshouwer van Weirdbeard. 

Voor winkelpersoneel blijken zulke spellen aantrekkelijk. Hot Talent-achtige games kunnen in verschillende bedrijven worden ingezet. Monshouwer: "Games waarbij je verschillende klanten aan de balie krijgt en dan op de juiste personen op de juiste manier moet reageren. Zo leer je beter met klanten om te gaan."

 

 

Editie NL
`