EditieNL

Abby (23) maakt haar huis niet babyproof: 'Ze leren maar van hun fouten'

25 april 2017 15:50 Aangepast: 25 april 2017 16:04
Abby met haar kinderen Beeld © Instagram @abbyplested

Je huis babyproof maken, is vaak één van de eerste dingen die je doet wanneer je een kind krijgt. De 23-jarige Abby Plested uit Australië zorgt daarom voor veel ophef. Zij, moeder van zoontje Houston (3) en dochter Goldie Grace (3 maanden), heeft haar huis namelijk bewust niet babyproof gemaakt.

Traphekjes ontbreken en een grote cactus staat in de woonkamer gewoon op de grond. De jonge moeder moet niets weten van babyproofen. "Laat ze leren van hun fouten, ze doen het daarna nooit meer", vertelt Abby aan Stuff.co.nz. "Houston heeft zich een keer aan de cactus geprikt en komt tegenwoordig niet meer zo dicht in de buurt van die plant."

Baby-proof huis

Je huis niet aanpassen voor een baby of klein kind, vindt pedagoog Krista Okma geen goed idee. "Hele kleine kinderen kunnen veel dingen nog niet inschatten. Het is jouw verantwoordelijkheid als ouder om je kind te beschermen tegen risico's", vertelt ze aan Editie NL. "Levensbedreigende risico's moet je zeker uitsluiten. Zo moet je schoonmaakmiddelen of medicijnen beveiligen."

De grens tussen het zelf laten ontdekken en het beschermen van je kind lijkt dun. Tess van Overbeeke, van Teddy Kids kinderdagverblijf, vindt dat je kinderen zeker de mogelijkheid moet geven dingen uit te kunnen vinden. "Een cactus zet je niet zo op de grond, vooral niet als je kinderen zo jong zijn. Maar je kunt zeker niet alles beveiligen. Kinderen moeten dingen kunnen ontdekken", vertelt ze aan Editie NL.

Pedagoog Okma is het hier zeker mee eens: "Op iedere hoek van de tafel een schuimbeschermer is niet nodig. Na één of twee keer botsen, weten ze het wel."

De beste bescherming

"In het begin is het handig om online op zoek te gaan naar een checklist voor het beveiligen van je huis. Dit zijn een aantal basistips samengesteld door professionals. Als je kind wat ouder wordt, is het vooral belangrijk om te kijken naar wat je kind allemaal begrijpt en kan. Kan je kind al traplopen en begrijpt het kind dat de trap gevaarlijk is? Dan kun je bijvoorbeeld het traphekje weghalen", legt Okma uit.

Van Overbeeke komt met een hele andere tip: "Ik kan nieuwe ouders aanraden een EHBO-cursus te volgen. Zo leer je wat en waar de gevaren zijn en hoe je hiermee om moet gaan. Dit is niet alleen een goede tip voor nieuwe ouders, maar eigenlijk voor iedereen. Je hebt er je hele leven profijt van."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore