Ga naar de inhoud
Arubaan dood na arrestatie

Dood van Mitch Henriquez: wat kan sectie opleveren?

Mitch Henriquez Beeld © facebookfoto

Vandaag wordt sectie verricht op het lichaam van Mitch Henriquez. De Arubaan overleed zaterdag in Den Haag na een gewelddadige aanhouding door de politie. Forensisch patholoog Frank van de Goot legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

1. Hoe werkt sectie? Wat gebeurt er dan?
"De schouw op een lichaam gebeurt uitwendig en inwendig. Er wordt eerst gekeken naar uitwendig letsel. Dus naar blauwe plekken. Een van de verhalen is dat Mitch Henriquez met een knuppel op zijn hoofd zou zijn geslagen. Dan ga je dus kijken of dat uitwendig te zien is. Ook kijk je naar inwendig letsel: naar breuken en bloedingen."

2. Wat zou de doodsoorzaak in dit geval kunnen zijn?
"In zo'n geval, als iemand om het leven komt tijdens een aanhouding, heb je drie scenario's:
1. Het is een dood waarbij drugs, alcohol of een ziekte de oorzaak is. Het geweld door de politie heeft dus eigenlijk niet met de dood van de arrestant te maken.
2. Een onderliggende ziekte in combinatie met de enorme inspanning die bij een arrestatie komt kijken heeft voor het overlijden gezorgd. Het gaat dan bijvoorbeeld om een hartafwijking die wordt getriggerd door de inspanning die bij het geweld komt kijken. Ook kan het zijn dat iemand last heeft van benauwdheid. Als die dan wordt beperkt in het ademen, bijvoorbeeld omdat er iemand op zijn borst gaat zitten, kan iemand stikken.
3. Het geweld is de directe oorzaak zijn van de dood van Henriquez. Dan gaat het om bijvoorbeeld een schedelbreuk."

3. Hoe lang duurt het voordat we meer weten?
"Voor de eerste onderzoeken, de inwendige en uitwendige schouw is er niet zo veel tijd nodig. Dat is binnen één à twee uur wel gedaan. Maar als er dan nog geen duidelijkheid is, komt er een microscopie, de organen worden dan met een microscoop bekeken. Ook kan er een toxicologisch onderzoek nodig zijn. Beide onderzoeken nemen ongeveer een week in beslag."

4. Zie je dit soort situaties vaak?
"Ja, ik ken tientallen verhalen uit Nederland. Vaak heeft het te maken met drugs of krijgt de arrestant een hartinfarct. Ik ben niet enorm onder de indruk van het feit dat iemand sterft vlak na een aanhouding. Waar ik wel heel erg van onder de indruk ben, zijn de beelden. Als je ziet dat hij al bewusteloos was voor hij wordt afgevoerd, dat maakt de situatie wel ernstig. De Rijksrecherche moet gaan onderzoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren."

ZIE OOK: Rellen na dood Arubaan