EditieNL

Fooi voor de juf: belachelijk of leuk gebaar?

03 juli 2015 12:20 Aangepast: 03 juli 2015 12:41
Beeld © Getty Images

Het is weer zomervakantie en tijd om afscheid te nemen van de juf of meester. Steeds vaker krijgen leerkrachten een cadeautje of zelfs gesloten envelopje aan het eind van het jaar. Een fooi voor de juf, is dat nou wel zo'n goed idee?

'Belachelijk', zegt moeder Phaedra Werkhoven, hoofdredacteur van magazine Fabulous Mama. "Mijn kinderen geven een handdruk aan het eind van het jaar en als ze zin hebben een tekening. Waar gaat dit naartoe?" 

Toch komt het steeds vaker voor dat juffen en meesters op de laatste schooldag thuiskomen met een tas vol cadeaus. Zelfs enveloppen met geld komen voor, al is dat minder het geval. Volkskrant-columniste Sylvia Witteman kreeg tientallen reacties op haar tweet over het geven van een enveloppe. En die reacties waren bijna allemaal afwijzend.

"Geld aannemen mag in elk geval niet", zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders. "Leraren zijn in publieke dienst en mogen geen geld aannemen. Een presentje, zoals een bos bloemen, flesje wijn of bonbons kan wel, maar het mag niet te duur zijn. De laatste jaren is het geven van cadeautjes gebruikelijker geworden, je kunt er bijna niet omheen als ouders."

ZIE OOK: Wilt u op mijn tas passen? Onderzoek met verborgen camera

Dat is precies waar Phaedra van baalt. "Toen ik dit verschijnsel een paar jaar geleden voor het eerst zag, werd ik er een beetje boos om. Waarom moeten ze nu opeens cadeaus krijgen? Ik doe er niet aan mee. Maar ik snap wel dat ouders niet willen achterblijven als ze zien dat iedereen het verder wel doet."

Cadeau-wedloop onder kinderen
Dat kan ook voor ongelijkheid zorgen tussen kinderen: een cadeau-wedloop. Sommige scholen organiseren om die reden gezamenlijk iets, waarbij bijvoorbeeld alle leerlingen 50 cent en een bloem meenemen. Van het geld wordt dan een vaas gekocht. 

Stilstaan bij afscheid
Toch is een cadeau echt niet noodzakelijk, denkt juf Inger van basisschool De Aquarel in Zwolle. "Ongeveer de helft van de kinderen geeft een cadeau aan het eind van het jaar, geld heb ik nog nooit gehad. Het is attent dat ze het doen, ik zie het als een extra bedankje. Maar het kan net zo goed een hand of een kaartje zijn. Soms komen kinderen met een zelfgebakken taart of zoiets. Het gaat me er vooral om dat het leuk is om even stil te staan bij het afscheid. Je hebt toch een jaar heel intensief met elkaar gewerkt."

Geld geven aan de juf van je kind, moet dat kunnen of is het echt belachelijk? Vertel het ons! Stem in onze poll of reageer op Twitter.

`