Ga naar de inhoud
EditieNL

Steeds meer dames op de pedalen

Het was altijd een echte mannensport: wielrennen. Strak broekje, snelle fiets en knallen door de polder. Maar dat is aan het veranderen: steeds meer vrouwen stappen op de racefiets. Ga jij ook voor de 'jarretelle naturelle'?

Het hobby-wielrennen voor vrouwen is flink toegenomen in populariteit. "Toen ik zes jaar geleden begon met fietsen kwam ik nog zelden een andere vrouw tegen," zegt Nynke de Jong. Zij is hoofdredacteur van het nieuwe magazine Pedala voor wielrennende vrouwen. "Nu zie je ze overal en kom ik regelmatig meer vrouwen tegen dan mannen op de fiets."

Terughoudend
Toch zijn vrouwen nog wel eens terughoudend met het oppakken van een nieuwe hobby als fietsen. "Misschien zit dat ook gewoon een beetje in het karakter. Mannen beginnen gewoon en bluffen zich er doorheen. Vrouwen denken 'kan ik dat wel?' Maar ze moeten het gewoon doen!"

ZIE OOK: Alles over de Tourstart in Utrecht

Een wielrenpakje heeft wel een nadeel: je krijgt er van die duidelijke zonnestrepen van. Maar volgens Nynke kunnen vrouwen dat maar beter als iets positiefs zien. "Je laat zien dat je sportief bent, prima toch. De meesten zien het een beetje als een geuzending. Er is zelfs een naam voor de streepjes op de benen: de jaretelle naturelle."

Goede voorlichting
Wie wil beginnen met wielrennen kan zich het beste goed laten voorlichten, zegt De Jong. "Het is erg vervelend als je een fiets hebt die bijvoorbeeld niet de goede maat is. Als je opziet tegen de investering kun je ook beginnen met een clinic bijvoorbeeld, van een winkel. Vaak kun je dan een fiets lenen om te proberen."

Een laatste tip: "Fiets zo dat het niet te veel moeite kost, dus kies een licht verzet. Je hebt er genoeg, dus je hoeft niet in de pedalen te hangen. Dan houd je het veel minder lang vol."