Vrouwen verdienen in het algemeen nog altijd minder dan mannen. Afhankelijk van de sector tussen de 10 en 30 procent minder. Dat komt ook omdat vrouwen zich vaak bescheidener opstellen in onderhandelingen. Hier zijn handige tips - ook voor mannen - om meer te krijgen.
We vroegen Erik van Gend van Yearth Academy om de beste tips:
Ken je eigen waarde
Onderzoek voor een salarisbespreking altijd wat mannen en vrouwen verdienen in een vergelijkbare functie binnen jouw branche, en met eenzelfde opleidingsachtergrond en leeftijd. Die voorbereiding is essentieel.
Eerst kwaliteit, dan geld
Probeer het moment waarop je het over geld hebt zo lang mogelijk uit te stellen. Probeer eerst je waarde op te bouwen door te praten over je kwaliteiten, je talenten en je behaalde resultaten. Praat daarna pas over geld.
Don'ts
- Al je wensen en eisen meteen op tafel leggen.
- Emoties als irritatie laten merken. Houd het zakelijk.
- Dreigen, zoals zeggen dat je al een andere baan hebt als dat eigenlijk niet waar is.
- Zeggen dat je vertrekt als je geen verhoging krijgt.
- Zeggen dat je ook nog ergens anders solliciteert.
- Super duper enthousiast en blij zijn! ZIN IN!! Dat staat jong en niet heel professioneel.
Blijf vriendelijk
Zorg dat je de relatie met je manager goed houdt tijdens onderhandelingen. Je moet tenslotte ook na de onderhandeling goed samenwerken.
Flexibel?
Laat je flexibiliteit zien door een onder- en bovengrens te noemen voor je salariswens? Of ben je liever specifiek door één concreet bedrag te noemen? Benoem dan altijd een oneven bedrag: bruto 2595 euro in plaats van 2600 euro.
Houd je mond
Geef goed aan waarom je meer wil verdienen dan zij bieden. Communiceer rustig en helder. Benoem het gewenste bedrag als iets vanzelfsprekends. Na het noemen van het gewenste salaris niet blijven praten. Wacht. Praten laat onzekerheid zien. De prater betaalt.
Meer dan een maandsalaris
Onderhandel niet alleen over je salaris, maar ook over de volgende dingen. Uiteindelijk kan dat ook aardig wat opleveren:
- Een 13de maand
- Reiskostenvergoeding
- Opleiding
- Pensioen (premievrij bijvoorbeeld)
- Computer of telefoon van de zaak
- Auto van de zaak
Houd bedragen klein
Heb het niet over totale bedragen, maar over de verschillen tussen wat zij bieden en wat jij wil. Dat is de psychologie van het verkleinen, dan lijkt wat jij eist minder zwaar. Onderbouw die prijsverschillen met je eigen kwaliteiten en wat voor meerwaarde je levert aan de organisatie.
En toch zeggen ze NEE…
Vraag dan wat ervoor nodig is om wel het gewenste bedrag te verdienen. Over welke kwaliteiten moet je beschikken? Wat moet ik meer of beter doen? Herhaal het antwoord en stel de vraag: dus als ik over die kwaliteiten beschik of dat beter doe, zou ik het gewenste salaris verdienen? Stel dat ik dit binnen de aankomende 6 maanden laat zien, zullen we dan weer afspreken?