EditieNL

Na het Haagse Hopje is er nu het Rotterdammertje: 'Hij smaakt prikkelend met een rauw randje'

19 juli 2017 16:15 Aangepast: 09 januari 2018 11:03
De Rotterdammertjes Beeld © Olaf Ouwerkerk

Den Haag heeft Haagse hopjes en Groningen de eierbal. Nu heeft Rotterdam ook een eigen lekkernij: de Rotterdammertjes. Wordt het net zo bekend als de andere streekproducten?

Veel steden hebben hun eigen lokale traktatie. Wat dacht je van de Goudse stroopwafel of de Bossche bol? Nu komt er een nieuw snoepje op de markt dat gemaakt is in Rotterdam. Maker Olaf Ouwerkerk is trots op het resultaat. "Alles is binnen de stadspoort in Rotterdam gemaakt. Het is een goede vervanger van het Wilhelmina-pepermuntje dat nu op alle koffieschaaltjes ligt." 

Tekst gaat door onder afbeelding

Thumbnail

Hoe het Rotterdammertje precies smaakt, houdt Ouwerkerk nog een beetje geheim. "Het smaakt prikkelend met een rauw randje. Precies als Rotterdam." De maker hoeft er in ieder geval geen miljonair mee te worden. "Maar als Hotel New York, de Euromast en alle Rotterdamse horeca het op hun schoteltjes leggen, zou ik er heel blij zijn."

Meer vraag

Of het snoepje een succes wordt, moet nog blijken. Volgens Jan Willem van der Schans, onderzoeker van de Universiteit van Wageningen, is er wel steeds meer vraag naar streekproducten. "Dit komt onder andere door de enorme populariteit van streekbieren. Daarnaast krijgt een product meer waarde als het lokaal gemaakt wordt." 

 

Klassieke streekproducten:
Thumbnail

De Bossche bol

De Bossche bol is een gebakspecialiteit uit 's-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna wordt hij gevuld met slagroom en geglazuurd met chocolade. Al aan het begin van de twintigste eeuw werd de voorloper van de Bossche bol gemaakt door banketbakker Lambermont. 

 

Thumbnail

Een Haags hopje

Het snoepje is genoemd naar baron Hendrik Hop. De baron woonde in 1792 in Den Haag en was verslaafd aan koffie. Het verhaal gaat dat hij op een avond zijn kop koffie met suiker en room op de kachel liet staan. De volgende ochtend bleek dat karamel te zijn geworden. Hij vond dit zo lekker dat hij dit vaker liet maken. Ze werden al gauw 'de brokken van baron Hop' genoemd en kregen in 1880 de naam Haagsche Hopjes. 

 

Thumbnail

Goudse stroopwafels

De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in de loop van de negentiende eeuw in Gouda. Het bestaat uit twee ronde wafels, met ruitpatroon, met daartussen een zoete stroop. De stroopwafel wordt tegenwoordig niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd gegeten.

 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Bekijk hier het tv-filmpje:

 

Meer lezen van rtlnieuws.nl:

`