Tientallen kroegongevallen met glas per maand, dat zien de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. De chirurgen zijn er wel klaar mee: ze willen graag dat kroegen veilig glas gaan gebruiken.
Peesletsel, zenuwletsel of slagaderlijke bloedingen. Glas kan heel wat vervelende en vaak ernstige verwondingen aanrichten, of dat nou expres of per ongeluk gebeurt. Zoals bij Jacky de Haas, die onlangs naar de kroeg ging om haar 19e verjaardag te vieren.
Glasscherf tijdens het proosten
Tijdens het proosten ging het mis. Jacky kreeg een glasscherf van het bierglas in haar hand. "Aangezien alcohol je bloed dunner maakt, stroomde het eruit", vertelt ze. "Een half uur later ben ik met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar hebben ze het glas uit mijn hand gehaald en is het gehecht."
Het glas had behoorlijk wat schade aangericht: twee zenuwen in haar hand en de pees van haar ringvinger waren doorgesneden, waardoor ze 12 weken moet revalideren.
In mijn sneaker
Ook de 22-jarige Thomas Nekkers verwondde zich afgelopen september lelijk in de kroeg. "Ik stond in een glas. Het ging dwars door mijn sneaker en ik voelde meteen dat het mis was."
Thomas bloedde flink en viel uiteindelijk flauw. Het kwam goed, Thomas hield er niks aan over, maar het voorval zal hij niet snel vergeten. "Ik doe sindsdien altijd dikke schoenen aan naar de kroeg." Ook Jacky houdt zich voortaan verre van glas. "Ik gebruik voortaan wel plastic bekertjes in de kroeg", vertelt ze.
Soort autoruitglas
Volgens Jop Nieuwenhuizen van Bierwinst zijn plastic bekertjes in horecagelegenheden geen optie. "De brouwerij wil wel een mooi glas laten zien."
Toch vond hij als horecaondernemer de standaard glazen waardeloos. "Ze stapelen niet, ze plakken en zijn niet van gehard glas. Ik was het zo zat."
En dus ontwierp hij een veilig glas. Het glas van Bierwinst is dikker, een stukje zwaarder en gaat moeilijk kapot. "Het is een soort autoruitglas." Als het dan toch kapot gaat, spat het glas uiteen in duizenden gecoate stukjes die geen schade kunnen aanrichten.
(Tekst gaat verder onder video)
Nieuwenhuizen demonstreert zijn veilige glas met een test
Drie keer zo duur
Maar waarom heeft dan niet elke kroeg zo'n veilig glas? Volgens Cees den Bakker van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gooit de prijs van het veilige glas roet in het eten. "Ik heb begrepen dat die veilige glazen drie keer zo duur zijn."
Den Bakker denkt dan ook dat iedere kroeg voor zichzelf moet beslissen of het de investering waard is. "Als je kijkt naar het aantal mensen dat in de horeca komt en het aantal ongevallen, zien wij het probleem niet. De ondernemer kan zelf inschatten of dit wenselijk is. Van boven opleggen is geen goed plan."
Bekijk de video hier:
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.