Ga naar de inhoud
EditieNL

Met FaceApp kun je voorspellen hoe je gezicht eruit gaat zien, maar klopt het ook?

Beeld © Instagram Steefstip

FaceApp is een app waarmee je een selfie maakt die je vervolgens kunt aanpassen op verschillende manieren. Zo kun je jezelf een brede glimlach geven, je kunt jezelf ouder laten lijken of jonger. En je kunt jezelf transformeren tot man of vrouw. Maar of die resultaten ook kloppen, is de vraag.

De afgelopen dagen delen veel mensen op social media collages van vier foto's gemaakt met de FaceApp. Het werkt heel simpel.

Een compleet nieuw gezicht

De software verbetert geen bestaande gezichten zoals bijvoorbeeld bij FaceTune, maar creëert compleet nieuwe. En deze resultaten zien er behoorlijk realistisch uit. Dat komt omdat de foto wordt bewerkt bij het datacentrum van FaceApp zelf, waardoor ze geavanceerde kunstmatige intelligentie op je foto kunnen loslaten. 

Techniek steeds beter

Doordat de technologie steeds geavanceerder wordt, worden de resultaten ook steeds beter. "Met een oude foto kun je best een goede indicatie maken over hoe deze persoon er 30 jaar later uitziet", vertelt misdaadjournalist Mick van Wely. "Zo hadden ze maffiabaas Benardo Provencano al 30 jaar niet gezien. Maar op basis van een oude foto werd er een schets gemaakt van 30 jaar later en die klopte precies." 

Factoren van buitenaf spelen ook mee

Het lijkt dan wel realistisch, er zijn heel veel factoren die meespelen. Met alleen het vervormen van een foto ben je er nog niet. Merel Hamer, die onderzoek doet naar rimpels, vertelt aan EditieNL: "Denk bijvoorbeeld aan de zon of roken. Rimpels zijn niet altijd bepalend voor hoe iemand er over een paar jaar uit gaat zien. Sommige mensen krijgen pigmentvlekken, bij anderen worden de aders meer zichtbaar."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Bron: Editie NL
Meer over