EditieNL

Jeu de boules is weer cool

05 augustus 2015 12:49 Aangepast: 05 augustus 2015 19:56
Beeld © Screenshot EditieNL

Hipsters hebben een nieuwe bezigheid: de (voormalige) ouwelullensport jeu de boules.

Zonnetje, drankje en een paar stalen ballen: gelukkiger kun je ze niet maken, de jongeren die jeu de boules hebben herontdekt. Ze doen het in stadsparken en op festivals. "De populariteit neemt zeker toe", zegt sporttrendwatcher Gijsbrecht Brouwer. "Maar dan wel voornamelijk bij mijn hipstervriendjes." Volgens Brouwer zijn het juist de 'wat suffere sporten' die steeds populairder worden. Denk aan: curling, tafeltennis, tafelvoetbal. En nu dus: jeu de boules.

Jesse Vermeulen (26) richtte met een paar vrienden Mooie Boules (spreek uit: 'mooie boel') op, waarmee ze toernooien organiseren, voornamelijk in Amsterdam. Ook Haarlem en Eindhoven staan op de planning. Bij deze toernooien speelt ook een bandje, er zijn drankjes, lekkernijen. Het moet vooral gezellig zijn. "Het begon allemaal als geintje: we vonden het leuk om het te spelen", zegt Jesse. "Voor mij is het ook echt een spelletje, geen wedstrijd." Ook de vriendenploeg merkt dat jeu de boules hip is.  

Drank
De suffe sport wint dus aan terrein. Waarom, is volgens Brouwer heel goed te verklaren: "Ze zijn goed te combineren met een drankje erbij. Het is meer een uitbreiding van bijvoorbeeld de vrijdagmiddagborrel, zodat je tijdens de borrel ook nog een activiteit hebt." 

Brouwer noemt het een stedelijke sport. "Daarom past het goed bij de hipsters en de yuppen. Ook van huis uit, in Frankrijk, speelt men het spelletje op een centrale plek, zoals een stadsplein, vaak met een café ernaast. Zodat je direct vanuit je werk door kan voor een potje jeu de boules." 

Drie gouden tips 

Wie zich voor het eerst waagt aan een potje jeu de boules, doet er goed aan deze drie tips van Carel Blokhuizen, voorzitter Pétanque Club Museumplein, op te volgen.

  • Koop géén campingballen
  • Probeer je concentratie te houden 
  • Laat beide voeten op de grond tijdens het gooien

Benieuwd wie er gaat winnen bij een potje jeu de boules: de ouderen of de hipsters? Kijk hieronder het fragment uit EditieNL:

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`