Ga naar de inhoud
EditieNL

Regen van vallende sterren: hoe zie je die het best?

Een vallende ster (archiefbeeld) Beeld © EPA

De komende nachten zijn weer veel vallende sterren te zien. Maar niet zomaar van één hoog in je stadsflat. Waar, wanneer en hoe zie je de sterren het beste? Sterrenkundige Govert Schilling en weerman William Huizinga leggen het ons uit.

WAT
Vallende sterren zijn eigenlijk deeltjes die uit de ruimte die in onze atmosfeer terechtkomen. Dat gebeurt met hoge snelheid waardoor moleculen verhitten en gaan gloeien. Dat zie je in de lucht als een lichtspoor, ofwel een vallende ster.

Elk jaar veroorzaken de zogeheten Perseïden, afkomstig van komeet Swift-Tuttle, in deze periode een 'regen' van vallende sterren. De aarde trekt dan door het stofspoor van de komeet. Dit jaar zie je ze extra goed, omdat er vannacht geen maan is en het dus extra donker wordt. Het is overigens niet echt een regen, maar op het hoogtepunt zijn er mogelijk wel 85 vallende sterren per uur te zien.

WAAR
Het weer moet een beetje meewerken. Zoals je op de weerkaart hieronder kunt zien, is het vooral in het zuiden onbewolkt. Ook in het midden van het land klaart het op. Dan heb je de meeste kans dat je een of meer vallende sterren ziet. Je kunt 's nachts ook op Buienradar kijken voor de actuele bewolking.

Thumbnail

Hoe donkerder de plek is waar je gaat sterrenkijken, hoe beter. Zoek daarom een plek waar geen direct licht van lantaarnpalen en huizen in je ogen schijnt. Zorg bovendien voor vrij uitzicht. Daarom is het eigenlijk goed om zo ver mogelijk buiten de bebouwde kom naar de sterren te gaan kijken. 

WANNEER
Het hoogtepunt van de sterrenregen vindt morgen plaats, in Nederland tussen 08:00 en 11:00 uur. Dat is helaas overdag waardoor wij de sterren hier niet kunnen waarnemen. Maar ook vannacht en in de nacht van morgen op overmorgen zijn veel Perseïden te zien. 

Vanaf 00:00 uur heb je het meeste kans dat je een ster ziet vallen. Hoe later hoe beter: het beste kun je kijken tussen 02:00 en 04:00 uur 's nachts. Dan heb je kans dat je wel vijftig vallende sterren per uur te zien krijgt, ongeveer elke minuut een ster.

HOE
Het is een open deur: maar ga op je rug liggen. De sterren kunnen namelijk overal vallen, dus we weten niet precies welke kant je op moet kijken. Als je ligt, krijg je mooi oog op het heelal. Kijk verder vooral veel om je heen.

Heb geduld. Sterrenregen of niet, het kan zijn dat je toch moet wachten. Tot slot moet je ook geluk hebben. Dat is ook de charme. Een wens doen bij een vallende ster zou niet zo bijzonder zijn als de sterren je dagelijks om de oren vliegen.

Bron: RTL Nieuws