EditieNL

'Knettergek en pervers!': ophef over spotje Free A Girl met jonge meisjes en seksspeeltjes

04 mei 2017 13:19 Aangepast: 04 mei 2017 18:30
Spotje Free A Girl Beeld © YouTube

Ophef over een reclamespotje van Free A Girl. Daarin zitten jonge meisjes met seksspeeltjes in hun hand, zonder dat ze zelf weten wat het is. Voor de organisatie is het de beste manier om kinderprostitutie onder de aandacht te brengen, maar niet iedereen is het daarmee eens.

Een dolfijn, een deegroller of een vliegenmepper. De kleine meisjes in het spotje zien van alles in de dildo's, behalve een seksspeeltje. Ze kammen hun haar ermee, laten de vibrator trillen in hun oor en voelen aan de objecten. Een onschuldig filmpje vanuit de kinderen gezien, maar veel volwassenen denken daar anders over.

"Knettergek en pervers", noemt een Twittergebruiker het spotje. Een ander vindt dat Free A Girl net zo schuldig is aan het gebruiken van kinderen als de misstanden die het probeert te bestrijden. "Stichting Free a Girl die Nederlandse kinderen laat spelen met sextoys? Direct actie nemen OM!" schrijft iemand anders.

Artikel gaat verder na de tweets.

Seksuele uitbuiting

Pittige reacties, maar dat is precies wat Free A Girl tijdens de week tegen kinderprostitutie wil bereiken. Volgens de organisatie staat de onschuldige reactie van de meisjes in schril contrast met de vreselijke dingen die leeftijdsgenootjes aan de andere kant van de wereld moeten doen. "We hebben deze reclame bedacht omdat we het probleem van seksuele uitbuiting van kinderen dichtbij willen brengen", legt Evelien Hölsken van Free A Girl uit.  

Veel jonge meisjes in Azië, vaak nog geen tien jaar, werken als prostituee en moeten de vreselijkste dingen doen. Volgens Hölsken blijven dit soort misstanden een ver-van-je-bedshow voor de meeste mensen en dus is het belangrijk dat een spotje meteen de aandacht trekt. "Met dit soort campagnes ga je al snel over het randje, maar we hebben goed over het spotje nagedacht", vertelt ze.

Geen betekenis

Pedagoog Krista Okma heeft minder problemen met het spotje en denkt dat de beelden schokkender zijn voor volwassenen dan voor de kinderen die eraan meegewerkt hebben. "Die denken gewoon dat ze speelgoed in hun hand hebben, of een wortel. Het heeft geen betekenis voor ze."

Dat betekent niet dat je kinderen in het kader van een campagne alles kunt laten doen. "Het is goed dat ze de kinderen hebben geanonimiseerd, ze zijn nu niet herkenbaar in beeld" zegt ze, wijzend op de maskers die de meisjes ophebben. "Daarnaast is het wel belangrijk om de kinderen uit te leggen waar ze aan mee hebben gewerkt." 

Free A Girl blijft erbij dat de campagne niet over een grens gaat, maar benadrukt dat er voorzichtig met de jonge meisjes is omgegaan. "We hebben alle kinderen die hebben meegedaan uitgebreid laten praten met kindercoaches en psychologen. Het is geen leuk onderwerp, kinderen en seks, maar dit is nu eenmaal wat er speelt."

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore