Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
19 september 2017

'Applaus voor Eberhard past helemaal bij hem, hij wilde Amsterdam binden'

Amsterdammers willen hun burgemeester Eberhard van der Laan woensdag nog één keer eren en bedanken met een oorverdovend applaus. We doen dit tegenwoordig steeds vaker in treurige situaties. "En het past in dit geval erg goed bij Van Der Laan."

Een groep Amsterdammers hebben een evenement op Facebook opgericht: Applaus voor Eber <3. Op deze manier hopen ze woensdagavond zoveel mogelijk Amsterdammers voor de ambtswoning van de burgemeester te verzamelen. "Ik dacht we moeten wat doen, iets terug doen", vertelt bedenker Caesar Bast tegen Editie NL.  

'Het is een gebaar'

"Ik had een gevoel, dat veel meer mensen hadden toen ze de brief van Van der Laan gisteren lazen", vertelt hij. "Vooral het woord 'vaarwel' hakte erin. Eberhard is erg waardevol voor Amsterdammers. En blijkbaar ook voor mensen buiten Amsterdammers, mensen van uit hele land komen morgen meeklappen.'

Het eerste dat in Caesar opkwam is een staande ovatie, een applaus. "Dat zegt zoveel meer dan woorden." De kans zit er natuurlijk in dat de burgemeester zelf niet thuis is op dat moment. "Dat maakt niets uit, uiteindelijk hoort hij er toch wel van. Het is een gebaar, iets symbolisch."

Het past bij Van Der Laan

En dat gebaar uiten we steeds vaker in zo'n situatie. "We klappen steeds meer op trieste momenten, het werkt aanstekelijk. We zien het meer dus doen we het meer", legt  vertelt sociaal psycholoog Paul van Lange uit.  "We moeten iets met onze emoties."

 "Het is daarnaast ook natuurlijk dat we op een triest moment samenkomen. Een collectieve uiting vinden we dan prettig. En past in dit geval erg goed bij Van Der Laan", vertelt Van Lange. "Hij is uiteindelijk de man die Amsterdam wil binden." En daar zijn we hem blijkbaar erg dankbaar voor. 

Dankbaarheid staat morgen centraal

Dat is dan ook de emotie die morgen centraal staan. "Mensen hebben een sterke behoefte om hun dankbaarheid naar Eberhard te uiten. ze zijn emotioneel betrokken met hem", vertelt Van Lange. "Het gaat hier om een waardering. Een applaus is een respectvolle manier om dat te tonen, anders dan schreeuwen of stilte."

Inmiddels staan er al meer dan 1100 mensen op aanwezig en meer dan 5800 mensen hebben interesse om te gaan. Het applaus vindt morgen plaats voor de ambtswoning van de burgemeester, Herengracht 502 in Amsterdam, om 20: 00 uur 's avonds.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

 

Topnieuws